MAKATKA

piątek, 29 marca 2024

Gulasz z kurczaka z warzywami

Gulasz z kurczaka z warzywami

Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka marynowanej w orientalnych przyprawach, duszonej w cebuli, pieczarkach, papryce i ziemniakach. Doskonały w smaku, wcale nie ustępujący gulaszom wieprzowym i wołowym. Jego zaletą jest czas przyrządzenia, czyli niewielka godzinka. Polecamy to wyborne danie na obiad codzienny lub kolację, ale i na imprezie się też sprawdzi.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki-czerwona i zielona
  • 2 duże ziemniaki
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • do zamarynowania piersi:
  • duża szczypta soli
  • po 1 płaskiej łyżeczce papryki czerwonej, kurkumy, kuminu i pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę1-2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i dobrze wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na bok (mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce).



Obieramy, myjemy i kroimy wszystkie warzywa: cebulę w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę i ziemniaki w grubą kostkę.



Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Na cebulę wrzucamy pierś z kurczaka, chwilę podsmażmy. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy całość pięć minut i na koniec dodajemy paprykę oraz ziemniaki. Smażymy wszystko następne kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i masło. Przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać łyżeczkę cukru dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów) . Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20-25 minut.



Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z chlebem.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz