Gulasz z kurczaka z warzywami
Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka marynowanej w orientalnych przyprawach, duszonej w cebuli, pieczarkach, papryce i ziemniakach. Doskonały w smaku, wcale nie ustępujący gulaszom wieprzowym i wołowym. Jego zaletą jest czas przyrządzenia, czyli niewielka godzinka. Polecamy to wyborne danie na obiad codzienny lub kolację, ale i na imprezie się też sprawdzi.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryki-czerwona i zielona
- 2 duże ziemniaki
- 25 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- do zamarynowania piersi:
- duża szczypta soli
- po 1 płaskiej łyżeczce papryki czerwonej, kurkumy, kuminu i pieprzu ziołowego
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę1-2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i dobrze wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na bok (mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce).
Obieramy, myjemy i kroimy wszystkie warzywa: cebulę w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę i ziemniaki w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Na cebulę wrzucamy pierś z kurczaka, chwilę podsmażmy. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy całość pięć minut i na koniec dodajemy paprykę oraz ziemniaki. Smażymy wszystko następne kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i masło. Przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać łyżeczkę cukru dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów) . Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20-25 minut.
Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz