Kotlety mielone z łopatki wieprzowej
Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.
Składniki:
- 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- szklanka mleka
- łyżka majeranku
- łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju- bułka tarta do obtaczania kotletów
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.
Cebulę i czosnek trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, startą cebulę i czosnek oraz przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy.
Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy pomału około 5 minut.
Kotlety podajemy z gotowanymi ziemniakami i jarzynką, np. buraczkami.
Kotlety z łopatki wieprzowej gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz