MAKATKA

środa, 13 marca 2024

Kotlety mielone z łopatki wieprzowej

Kotlety mielone z łopatki wieprzowej

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

    3 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

Cebulę i czosnek trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, startą cebulę i czosnek oraz przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy.

Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów.



 Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Smażymy pomału około 5 minut.



Kotlety podajemy z gotowanymi ziemniakami i jarzynką, np. buraczkami.

Kotlety z łopatki wieprzowej gotowe!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz