MAKATKA

środa, 28 lutego 2024

Sałatka z czerwonej fasoli


Sałatka z czerwonej fasoli

Sałatka z fasoli czerwonej, ziemniaków i selera naciowego. Prosta i smaczna, na imprezę, na grilla lub po prostu na kolację. Kilka warzyw i pyszny sos.

Składniki:

warzywa

  • puszka fasoli czerwonej
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 3 średnie ogórki gruntowe

sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Fasolę przekładamy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy.



Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę wielkości fasoli. Tak samo kroimy ogórki i seler naciowy. Ogórki obieramy ze skórki. Cebulę i paprykę kroimy w nieco drobniejszą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.

Do szklanki dajemy wszystkie składniki sosu, mieszamy i wlewamy do miski z warzywami. Łączymy delikatnie całość. Odstawiamy sałatkę do lodówki na 1/2 godziny.

Sałatka gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz