Sałatka z fasoli czerwonej, ziemniaków i selera naciowego. Prosta i smaczna, na imprezę, na grilla lub po prostu na kolację. Kilka warzyw i pyszny sos.
Składniki:
warzywa
- puszka fasoli czerwonej
- 3 gałązki selera naciowego
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 3 średnie ogórki gruntowe
sos
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Fasolę przekładamy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę wielkości fasoli. Tak samo kroimy ogórki i seler naciowy. Ogórki obieramy ze skórki. Cebulę i paprykę kroimy w nieco drobniejszą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.
Do szklanki dajemy wszystkie składniki sosu, mieszamy i wlewamy do miski z warzywami. Łączymy delikatnie całość. Odstawiamy sałatkę do lodówki na 1/2 godziny.
Sałatka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz