MAKATKA

poniedziałek, 12 lutego 2024

Zupa krem z białych szparagów


 Zupa krem z białych szparagów

Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem koperku. W maju koniecznie trzeba ją ugotować. Sezon na szparagi jest bardzo krótki a i świeży koperek o tej porze jest pachnący i delikatny. Zupa jest bardzo wiosenna i pyszna.

Składniki:

  •  2 pęczki grubych, białych szparagów ( 7-8 szparagów w pęczku) 
  • 2 duże młode ziemniaki
  • 1 por (10 cm białej części)
  • 1/2 korzenia selera
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Szparagi myjemy i obieramy dokładnie zaczynając zaraz pod główką w kierunku korzenia. Obierki i zdrewniałe końcówki wrzucamy do bulionu, w którym gotujemy je 15 minut, aż oddadzą cały smak do wywaru. Po tym czasie przecedzamy wywar, obierki wyrzucamy.

Do wywaru wrzucamy rozdrobnione warzywa: seler, por, ziemniaki, 2 gałązki świeżego lubczyku oraz obrane szparagi bez główek (główki zachowujemy na później). Gotujemy całość 15- 20 minut, następnie blendujemy zupę i dla pewności przecedzamy przez sito. Do tak przygotowanej zupy wrzucamy główki szparagów, gotujemy szparagową jeszcze 5 minut.  Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Dajemy masło oraz śmietanę, którą hartujemy przed wlaniem do zupy. Teraz już tylko posypujemy krem ze szparagów posiekanym koperkiem.

Zupa szparagowa gotowa!



Nasza rada:

Do szparagowej możemy podać grzanki lub makaron, łazanki czy zacierki.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobra zupa, przepis wypróbowany i na stałe zagości na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń