Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem koperku. W maju koniecznie trzeba ją ugotować. Sezon na szparagi jest bardzo krótki a i świeży koperek o tej porze jest pachnący i delikatny. Zupa jest bardzo wiosenna i pyszna.
Składniki:
- 2 pęczki grubych, białych szparagów ( 7-8 szparagów w pęczku)
- 2 duże młode ziemniaki
- 1 por (10 cm białej części)
- 1/2 korzenia selera
- pęczek świeżego koperku
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej 18%
- sól i biały pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Szparagi myjemy i obieramy dokładnie zaczynając zaraz pod główką w kierunku korzenia. Obierki i zdrewniałe końcówki wrzucamy do bulionu, w którym gotujemy je 15 minut, aż oddadzą cały smak do wywaru. Po tym czasie przecedzamy wywar, obierki wyrzucamy.
Do wywaru wrzucamy rozdrobnione warzywa: seler, por, ziemniaki, 2 gałązki świeżego lubczyku oraz obrane szparagi bez główek (główki zachowujemy na później). Gotujemy całość 15- 20 minut, następnie blendujemy zupę i dla pewności przecedzamy przez sito. Do tak przygotowanej zupy wrzucamy główki szparagów, gotujemy szparagową jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Dajemy masło oraz śmietanę, którą hartujemy przed wlaniem do zupy. Teraz już tylko posypujemy krem ze szparagów posiekanym koperkiem.
Zupa szparagowa gotowa!
Nasza rada:
Do szparagowej możemy podać grzanki lub makaron, łazanki czy zacierki.
Bardzo dobra zupa, przepis wypróbowany i na stałe zagości na naszym stole.
OdpowiedzUsuń