Kotlet drobiowy w serowej panierce
Proste danie -delikatny kotlet z piersi kurczaka panierowany jajkiem i bułką tartą wymieszaną z żółtym serem. Dzięki panierce kotlet jest przepyszny. Podany z ziemniakami i ulubioną sałatką będzie smakował całej rodzinie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta soli
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub maggi
- po 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw (kurkuma, pieprz ziołowy, czerwona papryka)
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko pięścią i obtaczamy w przyprawach oraz sosie sojowym lub maggi (według indywidualnych upodobań). Odkładamy kotlety do lodówki na godzinkę, niech się zamarynują.
Do trzech talerzy dajemy osobno mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą wymieszaną z serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej z serem. Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywamy ją pokrywką. Trzymamy tak kotlety jeszcze 2-3 minuty, aby doszły.
Kotlet drobiowy w serowej panierce gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz