MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Kotlet drobiowy w serowej panierce

Kotlet drobiowy w serowej panierce

Proste danie -delikatny kotlet z piersi kurczaka panierowany jajkiem i bułką tartą wymieszaną z żółtym serem. Dzięki panierce kotlet jest przepyszny. Podany z ziemniakami i ulubioną sałatką będzie smakował całej rodzinie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta soli

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub maggi
  • po 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw (kurkuma, pieprz ziołowy, czerwona papryka)

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół wzdłuż. Tak przygotowane kotlety rozbijamy lekko pięścią i obtaczamy w przyprawach oraz sosie sojowym lub maggi (według indywidualnych upodobań). Odkładamy kotlety do lodówki na godzinkę, niech się zamarynują.



Do trzech talerzy dajemy osobno mąkę, jajko roztrzepane ze szczyptą soli i bułkę tartą wymieszaną z serem startym na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej z serem. Tak przygotowane kawałki mięsa kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywamy ją pokrywką. Trzymamy tak kotlety jeszcze 2-3 minuty, aby doszły.

Kotlet drobiowy w serowej panierce gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz