Makaron z sosem pomidorowym – szybki obiad
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy, troszeczkę przypraw i obiad gotowy!
Składniki:
- makaron np. świderki pół paczki 300 g
- mielone z łopatki 400g
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- passata pomidorowa 1 szklanka
- 1 cebula
- zioła suszone (bazylia, oregano)
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżka maggi
- 2- 3 łyżki oleju smakowego, np. czosnkowego
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- garść świeżej zieleniny, np. bazylii, pietruszki lub oregano
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją na szklisto. Następnie dodajemy do cebuli mięso mielone i smażymy je, aż straci czerwony kolor. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę, zioła po łyżeczce, sól, cukier i pieprz do smaku. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i jeszcze 5-10 minut dusimy sos. Na koniec zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody i dodajemy maggi.
W tym czasie wstawiamy makaron, gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu.
Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem mięsno -pomidorowym, posypujemy zieleniną.
Makaron z sosem pomidorowym gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz