Kaszka manna z jabłkami
Proste śniadanie, jak u babci -kaszka manna na mleku z prażonymi jabłkami z cynamonem i na masełku. Smak dzieciństwa!
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżka masła
- 1/2 l mleka
- 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej
- szczypta soli do smaku
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone jabłko. Dodajemy do niego cukier i cynamon. Prażymy jabłko około 5 minut, aby lekko zmiękło, ale nie rozpadło się.
W tym czasie nastawiamy kaszkę. Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę mannę i wstawiamy na ogień. Przyprawiamy solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Kaszkę mannę wykładamy na talerze, na wierzch nakładamy uprażone jabłka.
Przepyszne śniadanie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz