MAKATKA

poniedziałek, 19 lutego 2024

Kaszka manna z jabłkami


 

Kaszka manna z jabłkami

Proste śniadanie, jak u babci -kaszka manna na mleku z prażonymi jabłkami z cynamonem i na masełku. Smak dzieciństwa!

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone jabłko. Dodajemy do niego cukier i cynamon. Prażymy jabłko około 5 minut, aby lekko zmiękło, ale nie rozpadło się.

W tym czasie nastawiamy kaszkę. Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę mannę i wstawiamy na ogień. Przyprawiamy solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Kaszkę mannę wykładamy na talerze, na wierzch nakładamy uprażone jabłka.

Przepyszne śniadanie gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz