Kapusta biała zasmażana
Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale pasuje do różnych mięs, ziemniaków, klusek. Popularniejsza jest kapusta kiszona, ale biała jest równie smaczna i nieco delikatniejsza w smaku.
Składniki:
- 0,5 niedużej główki kapusty kapusty
- 1szklanka wody lub bulionu
- 2-3 łyżki smalcu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- przyprawy i zioła:
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypta kminku w całości lub mielonego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1łyżka octu lub 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie.
Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 15 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.
W
tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy
na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie
dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy
ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem
wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było
grudek.
Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie i przyprawiamy pieprzem, papryką, octem lub sokiem z cytryny i cukrem do smaku.
Kapusta biała zasmażana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz