MAKATKA

czwartek, 22 lutego 2024

Kapusta biała zasmażana


 

Kapusta biała zasmażana

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. Doskonale pasuje do różnych mięs, ziemniaków, klusek. Popularniejsza jest kapusta kiszona, ale biała jest równie smaczna i nieco delikatniejsza w smaku.

Składniki:

  • 0,5 niedużej główki kapusty kapusty
  • 1szklanka wody lub bulionu
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • przyprawy i zioła:
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta kminku w całości lub mielonego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1łyżka octu lub 2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie.

Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 15 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.



W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.
Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek.



 Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie i przyprawiamy pieprzem, papryką, octem lub sokiem z cytryny i cukrem do smaku.

Kapusta biała zasmażana gotowa!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz