Schab duszony z papryką i ziołami
Schab duszony w głębokiej patelni, z dużą ilością papryki, przyprawiony świeżymi ziołami. Pyszna propozycja na obiad. Schab jest kruchy, sos wyrazisty, mocno paprykowy -wyśmienity!
Składniki:
- 0,6-0,7 kg schabu bez kości
- 3 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 2 małe gałązki rozmarynu
- garść świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy)
- 2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 plastrów. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Do rumianego schabu dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze kilka minut, aż cebula się podrumieni. Dorzucamy czosnek, zioła i przyprawy. Paprykę, myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do schabu. Następnie zalewamy wszystko dwiema szklankami wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy schab do miękkości, czyli około 1,5 godziny.
Jeśli w czasie duszenia mięsa płyn mocno odparuje dolewamy jeszcze trochę wody. Gotowy schab wyjmujemy na chwilę z patelni. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu z powrotem plastry schabu, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.
Dodałyśmy do schabu rozmaryn i oregano, ale można oczywiście dołożyć inne zioła, np. tymianek, lubczyk, majeranek, po prostu ulubione lub takie, które mamy akurat pod ręką.
Schab duszony z papryką i ziołami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz