Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki - najlepszy dodatek do sosu pieczeniowego lub gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu, trzeba tylko przestrzegać odpowiednich proporcji i na pewno się udadzą.
Składniki:
- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 1 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników.
Nasze rady:
Z kilograma ziemniaków wychodzi około 50 niedużych klusek.
Można je podawać z różnymi sosami, gulaszem, a także na słodko polane masłem i posypane cukrem lub z owocowym sosem.
Na Śląsku niemal kultowym daniem są kluski z dziurką, zrazami wołowymi i modrą kapustą.
Proporcja 1/4 kartoflanki na 3/4 ziemniaków jest idealna, kluski zawsze się udadzą.
Nadwyżkę klusek można przechowywać w zamrażarce.
Bardzo dobry przepis, kluski wyszły super:)
OdpowiedzUsuń