Domowe nugettsy
Proste danie z kurczaka, które można podać do obiadu lub potraktować jako przekąskę. Szczególnie dedykujemy je dzieciom uwielbiającym takie proste, chrupiące kąski.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- sól, pieprz, czerwona papryka, curry do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek włókien w kostkę dwu-centymetrową. Każdą oprószamy przyprawami. Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przed smażeniem przygotowujemy panierkę i wyjmujemy mięso z lodówki, aby trochę się ogrzało.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, lekko je solimy. W drugiej mieszamy bułkę tartą z rozgniecionymi w rękach płatkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki mięsa maczamy w jajku, obtaczamy w panierce. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy nuggetsy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Dosmażamy je na rumiano i przekładamy na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Nugettsy domowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz