Jabłecznik tradycyjny czyli babciny
jabczok
Dzisiaj pieczemy szarlotki i
jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak
bardziej po wiejsku jabczoki. Jabłka pieczone w kruchym cieście
powinnyśmy nazywać szarlotkami poprawnie i elegancko. Kiedyś,
szczególnie na wsiach nie znano takiej nazwy, piekło się zwykłe
placki z jabłkami, a do kruchego ciasta dodawało się trochę
smalcu i te jabczoki były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i
kruchutkie. Korzystając z przepisu babci Zosi takie ciacho kruche z
jabłkami dzisiaj upieczemy.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki lub
tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do
pieczenia
- 100 g masła
- 100 g smalcu
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru pudru+do posypania
wierzchu ciasta
- 1 mały cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej i
zimnej śmietany
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 garści rodzynek namoczonych we
wrzątku
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszki manny
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i
krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec
kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko
wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka
przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i
śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta
. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników.
Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana
powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i
dajemy do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy
i kroimy w kostkę 1x1 cm. Przekładamy do garnka, w którym
roztopiłyśmy masło. Skrapiamy jabłka cytryną Dusimy razem z
cukrem
i cynamonem przez
15 minut. Dodajemy do gorącej masy skrobię rozpuszczoną w
odrobinie wody i kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy, dorzucamy
odsączone z wrzątku rodzynki. Odkładamy masę jabłkową do
lekkiego przestudzenia.
Pieczemy
szarlotkę.
Schłodzone
ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą
część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o
wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy
spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
Wykładamy
na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.
Teraz
wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu.
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy
jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone
ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Jabłecznik
tradycyjny czyli babciny jabczok na smalcu gotowy!