Szarlotka z budyniem
Ciasto jest wyśmienite,
wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego spodu poprzez
warstwę jabłek pachnących cynamonem, budyniu waniliowego i na
koniec kruchy wierzch polany słodkim, pysznym lukrem.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
budyń:
- 2 budynie waniliowe bez
cukru
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku
migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej
śmietany
- szczypta soli
lukier:
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól
i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy
na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko
wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka,
śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy
rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta
nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z
lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na
pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy
i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy
razem z
cukrem
i cynamonem przez
15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy budyń
rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie
mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia . Odkładamy masę
jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Budyń.
Do
rondelka o grubym dnie przelewamy 600 ml mleka i wstawiamy na
umiarkowany ogień. Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy
i cukier. Całość dobrze mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka.
Stale mieszamy do zgęstnienia masy i pojawienia się pierwszych
bąbli. Odstawiamy budyń z ognia i od czasu do czasu mieszamy, aby
nie tworzył się kożuch na nim, zanim wylejemy go na ciasto.
Pieczemy
szarlotkę.
Schłodzone
ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą
część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o
wymiarach 28x18 cm lub kwadratową o boku 24 cm, robimy brzeg i
nakłuwamy widelcem.
Wykładamy
na ciasto masę jabłkową. Wyrównujemy i wylewamy jeszcze ciepły
budyń.
Teraz
wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu.
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy
jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone
ciasto studzimy i polewamy lukrem.
Lukier:
Białko
ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być
gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę
cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Przepyszna,
domowa szarlotka lukrowana gotowa!