Kluski leniwe dyniowe
Kluski serowe z odrobiną pulpy z dyni hokkaido możemy podać jako samodzielne danie z boczkiem, cebulką lub na słodko z masłem i cukrem albo bułką tartą i masełkiem. Możemy też potraktować je jako dodatek do mięs i sosów. Kluski leniwe dyniowe to znakomita propozycja na szybki obiad lub deser dla całej rodziny. Dzisiaj proponujemy kluski na słodko.
Składniki:
Ciasto na kluski:
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 czubate łyżki pulpy dyniowej
- 1 do 1,5 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Okrasa do klusek:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Robimy najpierw pulpę z dyni hokkaido. Użyjemy do leniwych dynię hokkaido ponieważ ma miąższ bardziej zwarty i wyjątkowy, lekko orzechowy posmak, idealny do klusek na słodko.
Do tak przygotowanej pulpy (2 czubate łyżki w zupełności wystarczą) dodajemy ser rozdrobniony widelcem. Całość rozbijamy blenderem na gładką masę.
Gotową masę serowo -dyniową łączymy ze szklanką mąki tortowej, mąką ziemniaczaną, jajkiem, cukrem i szczyptą soli . Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto ma być miękkie, ale zwarte. Jeśli bardzo klei się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki tortowej. Pamiętajmy jednak, że nie możemy jej dać za dużo, aby kluski nie były zbyt twarde po ugotowaniu. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką.
Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Robimy to na blacie lub deseczce posypanej mąką. Następnie kroimy ukośne kluski jak kopytka.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej i posłodzonej wody i gotujemy je około 2 minuty na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Nie gotujemy ich dłużej ponieważ mogą się rozpadać.
Na patelni roztapiamy masło rumienimy bułkę tartą.
Ugotowane kluski przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy masłem z bułką tartą i posypujemy cukrem.
W innej wersji możemy polać leniwe kluski samym masłem i posypać cukrem.
Kluski leniwe dyniowe na słodko gotowe!