MAKATKA

niedziela, 21 lipca 2024

Sos czosnkowy ostry

Sos czosnkowy ostry

Domowy sos majonezowy z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki chilli, wyrazisty i kremowy, najlepszy dodatek do wędlin, frytek, pizzy i rozmaitych sałatek.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki gęstego, kremowego majonezu
  • 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i papryki wędzonej

Sposób wykonania:

Majonez i śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chilli pozbawioną nasion. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy dokładnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Wyśmienity sos czosnkowy ostry gotowy!

 

Szaszłyki z piersi kurczaka

Szaszłyki z piersi kurczaka

Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, aromatycznej marynacie curry, grillowane z papryką i cebulą.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule

marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty, czyli olej mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Cebulę kroimy w krążki. Nadziewamy na patyczki (patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie na pół godziny przed zrobieniem szaszłyków) kawałki mięsa, papryki i cebuli, aż do wyczerpania składników. 



Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je z obu stron 10-12 minut.

Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut. Szaszłyki z tej marynaty są wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!



Nasza rada:

Do przyprawiania różnych mięs często używamy przyprawy o nazwie „pieprz ziołowy”. Pod tą nazwą kryją się mieszanki różnych ziół. W skład pieprzu ziołowego użytego do naszych szaszłyków wchodzi zmielona gorczyca, kolendra, papryka, kminek, majeranek, liść laurowy i czosnek. Użyłyśmy gotowej przyprawy kupowanej u sprawdzonego sprzedawcy, świeżej i mocno aromatycznej.



 

sobota, 20 lipca 2024

Prosta sałatka do grillowanych mięs

Prosta sałatka do grillowanych mięs

Szybka sałatka z czterech warzyw przyprawionych solą i pieprzem, polanych ulubionym olejem i gotowe. Sałatka jest wyrazista w smaku, doskonale nadaje się do grillowanych mięs. Latem jej składniki są najsmaczniejsze i pełne witamin. Jak to się mówi „moc w prostocie”! W przypadku tej sałatki właśnie tak jest.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 łyżek oleju, np. słonecznikowego

Sposób wykonania:

Pomidory kroimy w kostkę.

Paprykę pozbawiamy nasion i białego miąższu, kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórki w półplasterki.

Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy olej. Mieszamy całość.

Prosta sałatka do grillowanych mięs gotowa!

 


Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Dla miłośników potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki grillowanej uprzednio dobrze zamarynowanej. Marynata to połowa sukcesu w grillowaniu. Dzięki niej mięso jest kruche i wyraziste w smaku.

Składniki:

1,2 do 1,5 kg karkówki

marynata:

  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i rozmarynu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę marynujemy co najmniej kilka godzin przed grillowaniem.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu.



Do miseczki wlewamy płynne składniki, sól, liście laurowe, ziele angielskie w całości, paprykę, pieprz ziołowy oraz tymianek i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Łączymy składniki marynaty dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.



Tuż przed grillowaniem doprowadzamy karkówkę do temperatury pokojowej, oczyszczamy z cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych i kładziemy na rozgrzany na ruszt.

Grillujemy mięso po 5-6 minut z każdej strony. 
Grillujemy mięso, aż się przyrumieni na dużym ogniu, na koniec odkładamy kotlety na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut, aby „doszły”. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

Karkówka z grilla gotowa!


 

piątek, 19 lipca 2024

Chleb pszenno -żytni z czarnuszką

Chleb pszenno -żytni z czarnuszką

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Czarnuszka daje zaś świetny aromat i smak.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 4 czubate łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki czarnuszki
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.

Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm.



Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Po tym czasie smarujemy chleb żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką.




Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenno -żytni z czarnuszką gotowy!



 

Ciasto imprezowe z jeżynami

Ciasto imprezowe z jeżynami

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi, podłużnymi biszkoptami savoiardi i słodkimi jeżynami. Bajecznie pyszne!

Składniki:

  • 30 podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 250 g jeżyn
  • 150 ml przegotowanej wody +łyżeczka soku z cytryny

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

krem mascarpone:

  • 200 ml kremówki 36%
  • 200 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix

Sposób wykonania:

Krem budyniowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Krem mascarpone:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton M1).

Składamy ciasto:

Na dnie blaszki o wymiarach 28x18 cm układamy biszkopty nasączone delikatnie wodą z cytryną. Na nie wykładamy krem budyniowy.



Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów, których już nie nasączamy.



Wykładamy na biszkopty krem mascarpone. Wygładzamy i robimy rozetki z odłożonego kremu.



Na wierzchu ciasta układamy jeżyny, lekko wciskamy je w krem. Ciasto odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.



Efektowne i proste ciasto imprezowe z jeżynami gotowe!



 

Sałatka ziemniaczana znakomita

Sałatka ziemniaczana znakomita

W sezonie letnim najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków, ogórków małosolnych, rzodkiewki, selera naciowego i pachnącego koperku . Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół pęczka rzodkiewek

sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, olej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski.

Ogórki, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Pokrojone warzywa dajemy do miski. 



Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana znakomita gotowa!