sobota, 26 kwietnia 2025

Rosół świąteczny na rurze wołowej

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie rurami. To bardzo zdrowa zupa, mocno kolagenowa, esencjonalna i jednocześnie bardzo smaczna. Kości długo gotowane nadają jej wyjątkowego sznytu.

Składniki:

  • 1 nóżka z kurczaka-duża , tłusta
  • 2 kawałki kości wołowej ze szpikiem ok. 1/2 kg, tzw. rury
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula z łupiną
  • 1/2 pęczka koperku lub pietruszki
  • 3-4 grzybki suszone
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki maggi
  • makaron krajanka

Sposób wykonania:

Nóżkę z kurczaka i kości ze szpikiem przekładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody. Dorzucamy marchew, seler, cebulę, grzybki suszone i koper. Wstawiamy na ogień. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień tak, aby wywar tylko pyrkał. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę soli, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy wywar 3 godziny na bardzo małym ogniu.



Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso, kości, cebulę i koper.

Na koniec doprawiamy rosół do smaku cukrem, solą, pieprzem mielonym i maggi.

Podajemy rosół z makaronem ugotowanym osobno według instrukcji na opakowaniu.



Rosół świąteczny na rurze wołowej gotowy!

piątek, 25 kwietnia 2025

Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczkach petit-beurry maczanych w alkoholu, polane obficie polewą czekoladową. Jest to jedno z tych ciast, które zawsze robią ogromne wrażenie na gościach. Przepis dostałyśmy od znajomej w latach 90-tych i od tej pory pijak gości bardzo często w naszym domu. Imprezowy pewniak, czy na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc-zmieniamy tylko dekorację!

Składniki:

ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

krem

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,7 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 200g masła 82%
  • 4 żółtka

wierzch ciasta

  • ciastka petit-beurre na warstwę blaszki
  • 100 ml wódki lub wody z cytryną do nasączenia ciastek

polewa czekoladowa

  • 100g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • kolorowe cukierki do dekoracji


Sposób wykonania:

Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli, powoli dodając (w trzech partiach) cukier i skrobię. Tę czynność wykonujemy mikserem. W momencie, gdy piana jest doskonale ubita ("na sztywne pióro") odstawiamy mikser. 



Pozostałe składniki dodajemy do ciasta partiami i delikatnie mieszamy silikonową łopatką lub łyżką. Pierwszy przesiewamy proszek do pieczenia i krótko mieszamy, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i olejek migdałowy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Uwaga! smarujemy tylko dno blaszki, boki ciasta mają się " przykleić" do blaszki w trakcie pieczenia. Placek będzie równy.



Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 - 25 min. Po upieczeniu lekko przestudzony placek wyjmujemy z blachy, uprzednio nożem odcinając boki od rantów. Zdejmujemy delikatnie papier ze spodu ciasta. Następnie wykładamy blachę już nowym papierem i wkładamy ciasto z powrotem do blaszki do góry spodem.



Teraz robimy krem budyniowy. Dwa budynie i żółtka rozprowadzamy razem z cukrem w 100 ml mleka, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy na chwilę mleko z ognia, wlewamy rozmieszane budynie, z powrotem wstawiamy na ogień i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy ją z ognia, wylewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakt" czyli bezpośrednio na budyń, nie utworzy się na powierzchni kożuch.




Kiedy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, ucieramy masło (również w temperaturze pokojowej) na puch. Następnie dodajemy do utartego masła po 2-3 łyżki budyniu. Masy budyniowej nie ucieramy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę chwilę mieszamy łopatką silikonową i wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię.



Układamy na kremie ciastka, jedno przy drugim, uprzednio maczane z obu stron w wódce. Jeśli ciasto będą jadły również dzieci proponujemy maczać ciasteczka w wodzie z sokiem cytrynowym.



Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Na koniec ozdabiamy pijaka polewą czekoladową. Rozgrzewamy w garnuszku składniki na polewę, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy cukierkami w kształcie jajeczek.



Ciasto pijak gotowe!

 

czwartek, 24 kwietnia 2025

Ciacho czekoladowo -bananowe

Ciacho mocno czekoladowe z bananami i kremem mascarpone smakuje jak murzynek. Jest bardzo wilgotne, zwieńczone kremem delikatnym jak chmurka idealne do niedzielnej kawy, dedykowane szczególnie dla osób niejedzących jajek ponieważ ich nie zawiera.

Składniki:

ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady do 60%
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • kremówka i ser mocno schłodzone
  • 1 łyżka kakao do posypania wierzchu ciasta

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C, góra-dół bez termoobiegu.

Tortownicę 18 lub 20 cm średnicy wyściełamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Banany rozgniatamy na papkę.

Do czekolady dodajemy cukier, rozgniecionego banana, szczyptę soli, mleko i olej. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę.



Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy bananowo -czekoladowej. Całość mieszamy do połączenia składników. Możemy zrobić to mikserem lub łyżką.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka).



Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z tortownicy, ścinamy wypukłą górkę i przekładamy na paterę.



Ubijamy krem. Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut.

Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremu na wierzch ciasta wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.



Przed podaniem na stół posypujemy wierzch ciacha kakao.




Ciacho czekoladowo -bananowe gotowe!

 

środa, 23 kwietnia 2025

Czebureki -smażone pierogi z mięsem

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z kuchni krymsko – tatarskiej, która jest kolebką tej potrawy. Jak się robi czebureki? Dawne czebureki to surowa, siekana jagnięcina , cebula, przyprawy i ciasto pierogowe. Tak przygotowane czebureki z mięsem smaży się na głębokim tłuszczu.  Czebureki robi się bardzo prosto, jeśli ktoś choć raz robił pierogi z mięsem, nie będzie miał z tym kłopotu. Surowe mięso mielone i startą cebulę doprawiamy na pikantnie i takim farszem nadziewamy spore porcje ciasta. Ciasto na czebureki to woda i mąka, aby nie chłonęło tłuszczu dodajemy ocet lub spirytus. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. To wszystko!

Składniki:

farsz

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka maggi

ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 350 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ciasto. Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, dodajemy spirytus lub ocet. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.



Farsz. Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z sokiem, który wydzieliła w trakcie tarcia dodajemy do mięsa. Dorzucamy miękkie masło, maggi i przyprawy. Farsz przyprawiamy mocno, aby był wyrazisty.



Lepimy i smażymy czebureki. Ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi i wycinamy krążki wielkości 17 cm. Możemy posłużyć się talerzykiem. Następnie nakładamy farsz na jedną połowę krążka, przykrywamy farsz drugą połową ciasta i mocno zlepiamy pieróg, staramy się przy tym wypuścić powietrze z pieroga. Pieróg ma być płaski. Na koniec możemy zrobić falbankę radełkiem lub zagnieść brzeg czubkiem widelca. Wszystko po to, aby w trakcie smażenia czebureki nam się nie otwierały. 



Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pierogi ostrożnie. Robimy to tak, aby pieróg zanurzył się cały, a w momencie, gdy wypłynie polewamy wierzch olejem z patelni. Dzięki temu na górnej stronie też powstaną charakterystyczne pęcherzyki.



 Smażymy czebureki po ok. 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.



Podajemy czebureki z gęstą, kwaśną śmietaną. Tak podawała w naszym domu czebureki babcia Ksenia, od której mamy ten przepis. Czebureki jemy rękoma, łyżeczką nakładamy na nie śmietanę. Są w środku bardzo soczyste i chodzi o to, żeby farsz nie wypływał na talerz tylko trafiał prosto do buzi. Wtedy są najsmaczniejsze!


Czebureki -smażone pierogi z mięsem gotowe!

wtorek, 22 kwietnia 2025

Biała smażona z cebulą

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje biała kiełbasa ze świąt, przyrządzamy z niej więc obiad lub kolację, które nam bardzo smakują i przy okazji nic się nie marnuje. Jedzonko proste i smaczne!

Składniki:

  • 3-4 białe kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • czubata łyżka smalcu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki, np. wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy na nim białe kiełbasy. Rumienimy je z obu stron.

W międzyczasie cebule kroimy w piórka lub półplasterki. Do rzucamy pokrojoną cebulę do zrumienionej kiełbasy. Oprószamy ją przyprawami i smażymy , aż się zeszkli. Na tym etapie wlewamy łyżkę sosu sojowego i całość jeszcze chwilkę podsmażamy.

Biała smażona z cebulą gotowa!



Nasze rady:

Kiełbasę smażymy bez nacinania, aby pozostała soczysta w środku.

Jeśli mamy surową kiełbasę lub jeśli jest gruba to warto ją zaparzyć, czyli włożyć do wrzącej wody na 10- 15 minut, aby po usmażeniu nie była surowa w środku.

Sos sojowy możemy zastąpić octem balsamicznym lub maggi.


 

poniedziałek, 21 kwietnia 2025

Jajka nadziewane pieczarkami

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym daniem na Wielkanoc. Lubią je i dorośli i dzieci. To jedno z najsmaczniejszych nadzień do jajek i co ważne, jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka maggi

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki wzdłuż. Wydrążamy żółtka, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem na „żwirek”, czyli niezbyt drobno.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Pieczarki również drobno kroimy i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy całość pieprzem, maggi i solą dosyć mocno ponieważ dodamy do pieczarek żółtka, które wchłoną trochę przypraw. Smażymy około15 minut. 



Do lekko przestudzonych pieczarek dodajemy żółtka oraz posiekaną natkę. Nakładamy farsz do białek. Na każde jajko dajemy odrobinę posiekanej natki.



Jajka z farszem pieczarkowym gotowe!

 

sobota, 19 kwietnia 2025

Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odrobinę przyprawy do piernika, która sprawi, że w całym domu będzie pachniało świątecznie.

Składniki:

  • 2 jajka M
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju bezwonnego, np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g startej marchewki

lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Formę do babek o dowolnym wzorze i 22 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, jeśli używamy silikonową przesmarujmy ją cienką warstwą oleju.

Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiewamy do miski i odkładamy na bok.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.



Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki sypkich składników. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchewkę i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i dostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę i polewamy uzyskanym lukrem babkę. Przyozdabiamy ją świątecznie według uznania.



Babka marchewkowa z nutą korzenną gotowa!

 

Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je, dodać jajko, ogórka, groszek i mamy trochę uboższą, ale bardzo smaczną wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej. Marchewka i seler z rosołu nie wylądowały w koszu i w połączeniu z pysznymi dodatkami stworzyły świetną sałatkę w sam raz na kolację.

Składniki:

  • 3 ugotowane marchewki z rosołu
  • 1/2 ugotowanego selera z rosołu
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • puszka groszku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Groszek osączamy z płynu. Pozostałe składniki sałatki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy całość do dużej miski i łączymy z majonezem. 



Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka chwil, aby sałatka schłodziła się i przeszła smakami.



Sałatka błyskawiczna jarzynowa gotowa!

 

piątek, 18 kwietnia 2025

Żur wielkanocny chrzanowy

Żur z jajkiem i białą kiełbasą, którym rozpoczynamy wielkanocne śniadanie. Doskonały na zaostrzenie apetytu, lekko kwaśny i ostry, niezbyt gęsty, bez ziemniaków, zabielany, z odrobiną chrzanu. Taki w sam raz na start.

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki zakwasu na żur
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majeranku suszonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki smalcu
  • czubata łyżeczka cukru
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 2 czubate łyżki chrzanu

Sposób przyrządzenia:

Do garnka 4 l wlewamy bulion, dorzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy na niego pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy na rumiano. Do gotowego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie do garnka z bulionem wrzucamy podsmażony boczek z cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę gotujemy. Teraz wlewamy zakwas żurowy, wsypujemy majeranek i dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz maggi. Na koniec wlewamy kremówkę i dodajemy chrzan. Zupy już nie gotujemy, tylko lekko podgrzewamy. Chrzan nie straci mocy i żur będzie wyrazisty w smaku.

Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.



Cały sukces żuru polega na użyciu do niego dobrego zakwasu. Polecamy zrobić samemu zakwas, zwłaszcza, że nie jest to trudne zadanie. Oto nasza propozycja zakwasu domowego na żur:

https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/domowy-zakwas-na-zur.html



Żur wielkanocny chrzanowy gotowy!

 

czwartek, 17 kwietnia 2025

Babka łaciata

Błyskawiczna babka czekoladowo-śmietankowa to nasza propozycja na Wielkanoc. Pyszna, puszysta i wilgotna, Wszystkim będzie smakowała!

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • drobno starta skórka z 1/2 cytryny (lub pomarańczy)
  • 125 ml mleka
  • 80 ml śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)
  • 230 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 170 g drobnego cukru
  • Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

    Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Małą formę keksową (25x11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Ścieramy skórkę z cytryny (tylko zewnętrzną, żółtą część).

    W jednej misce łączymy mleko ze śmietaną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia (proszek do pieczenia ma być dokładnie wymieszany z mąką). W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka.



    Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem mikserem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Stopniowo dodajemy roztrzepane jajka, cały czas miksując dobrze ubijamy masę.

    Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy 1/3 ilości mąki oraz 1/3 mieszanki mleka ze śmietaną, miksujemy. Wsypujemy kolejną porcję mąki i mleka ze śmietaną i znów miksujemy, aż do wyczerpania składników.

    Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy startą skórkę z cytryny, delikatnie łączymy z ciastem. Drugą część odłożonego ciasta równie ostrożnie mieszamy z ostudzoną, ale płynną czekoladą.



Wykładamy do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą, następnie patyczkiem do szaszłyków robimy kilka ósemek w cieście. 



Wstawiamy do piekarnika i pieczemy babkę 50-60 minut (do suchego patyczka).



Babka łaciata gotowa!

 

Jajka w sosie tatarskim

Sos tatarski można przyrządzić z różnymi składnikami, ale w naszym domu zawsze dodawało się marynowane grzybki, cebulę i korniszony. My podtrzymujemy tę tradycję, taki sos nam najbardziej smakuje i oczywiście zawsze kojarzy się z Wielkanocą. Jajka w sosie tatarskim to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole według naszej tradycji.

Składniki:

  • 7-8 podgrzybków marynowanych (mogą być pieczarki lub borowiki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo

Sposób wykonania:

Grzyby osączamy z marynaty i drobno siekamy. Cebulę, paprykę oraz ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).

Przekładamy do miseczki posiekane warzywa, przyprawiamy solą (ostrożnie, ponieważ grzyby i ogórki są już słone) i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i posiekany szczypiorek. Mieszamy całość. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, ma się dobrze schłodzić. Przed podaniem na stół wykładamy sos na półmisek i układamy na nim połówki jajek.



Jajka w sosie tatarskim gotowe!

Na naszym blogu podajemy również przepis na klasyczny sos tatarski do jajek i wędlin:

https://rajchelewa.blogspot.com/2024/03/klasyczny-sos-tatarski-do-jajek.html