poniedziałek, 7 kwietnia 2025

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obiadu. Do kotletów ziemniaczanych dodamy kremowy sos pieczarkowy i ulubioną surówkę. Kotlety są puszyste i sycące, bardzo proste do zrobienia. Można je jeść na wytrawnie, ale smakują również na słodko z cukrem i sosem owocowym.

Składniki:

  • 60 dkg ziemniaków obranych i ugotowanych (waga po obraniu)
  • 4 czubate łyżki mąki + mąka do podsypywania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 czubate łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Sos grzybowy:

Pieczarki czyścimy i tniemy na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pieczarki, dajemy szczyptę soli. Smażymy całość, aż odparuje płyn z pieczarek. 



Wlewamy do tak podsmażonych grzybów kremówkę połączoną z mąką, dobrze rozmieszane. Zagęszczamy sos chwilę gotując całość, na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem i maggi. Po wyłączeniu ognia zasypujemy sos posiekaną natką.



Kotlety ziemniaczane:

Ugotowane ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy całość. Ciasto na kotlety jest niezbyt gęste i trochę kleiste. Posypujemy deskę do krojenia obficie mąką, ręce również maczamy w mące. Formujemy kotlety o grubości mniej więcej jednego centymetra. Z tej ilości ziemniaków wychodzi 8-10 kotletów ziemniaczanych.



Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiano, na średnim ogniu.




Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.

U nas jest to surówka z kapusty stożkowej: https://rajchelewa.blogspot.com/2025/04/surowka-z-kapusty-stozkowej.html



Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym gotowe!

 



Prosta babka maślana

Klasyczna babka maślana. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i mocno wilgotna! Doskonała na Wielkanoc i do niedzielnej kawki.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka L
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania babki
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma o średnicy 24 cm wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W osobnej misce umieszczamy odważone i koniecznie przesiane suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.



 Do drugiej miski wbijamy jaja, wsypujemy sól, cukier wanilinowy, cukier i miksujemy mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut (masa powinna zrobić się jasna, puszysta i mocno powiększyć objętość). Wówczas dalej miksując powoli, małym strumieniem wlewamy ostudzone masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. 



Następnie zmniejszamy obroty miksera i na 3 razy dodajemy suche składniki miksując krótko po każdym dodaniu (tylko do połączenia składników!). Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 °C, góra-dół bez termoobiegu przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyciągamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Prosta babka maślana gotowa!

 


niedziela, 6 kwietnia 2025

Szynki w galarecie

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.

Składniki:

  •  żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • 3-4 brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • kilka ciemnych oliwek
  • szczypiorek do dekoracji
  • łyżka pokrojonej w kostkę marchewki
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
  • 10 łyżek sałatki jarzynowej

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, z przyprawami w wodzie.

Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.

Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią, oliwkami, marchewką, szczypiorkiem i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Rolady z szynki gotowe! 



 

Prosta sałatka z pora

Szybciutka, pyszna z kilku składników zrobiona sałatka uniwersalna. Nadaje się do zjedzenia na co dzień ale i na imprezie również będzie cieszyła się dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 1 por biała część ok. 20 cm
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 ogórek świeży duży
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach (morzymy) aby zmiękł oraz puścił trochę soku.



Kukurydzę osączamy z płynu. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, pieprz i sól. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godzinki.



Prosta sałatka z pora gotowa!

 

Bigosik z kapusty stożkowej

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młode kapusty już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.

Składniki:

  • 1 mała lub 1/2 dużej kapusty stożkowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 1 duża cebula
  • 4 cienkie chłopskie lub 2 grube
  • 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka magii
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 dobra łyżka octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę wędzoną i boczek pokrojone w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę.



 Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy w zależności od tego jakie są duże, albo na pół albo w plasterki. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, maggi, ziele angielskie i liście laurowe . Przykrywamy patelnię pokrywą.



 Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10-15 minut. 



Na sam koniec przyprawiamy bigosik solą, pieprzem, cukrem i octem.



Szybki bigosik z kapusty stożkowej gotowy!

 

sobota, 5 kwietnia 2025

Pasztet z mięsa z rosołu

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcji rosołowej z indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.

Składniki:

  • 60 dkg ugotowanego mięsa z szyi i skrzydła indyka
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1/4 selera z rosołu
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki smalcu
  • keksówka 11x25 cm wysmarowana smalcem

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w zimnej wodzie, aby całkowicie rozmiękła.

Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler, czosnek) i rozmoczoną, lekko odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko w malakserze.



Do tak przygotowanej masy dajemy jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki.



 Przekładamy gotową masę do foremki . Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Kładziemy na wierzchu płatki smalcu.



Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.



Pasztet z mięsa z rosołu gotowy!

 

Babka cytrynowa lukrowana

 Pyszna i wilgotna babka piaskowa- cytrynowa na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 jajek rozmiar M
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny +kilka kropelek aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Keksówka 30×12 cm lub foremka babkowa 24 cm.

Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i napuszy się mocno. Do tak ubitych jajek wlewamy olej, sok z cytryny i aromat, wrzucamy skórkę startą z cytryny, krótko mieszamy do połączenia składników.



 Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tarta. 



Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (do suchego patyczka)

Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.

Robimy lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Jeśli z tych proporcji lukier wychodzi za gęsty dodajemy wody, za rzadki dosypujemy cukru pudru. Lukier ma się lać jak miód. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką.

Babka cytrynowa gotowa!



Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie cytrynowym aromatem.

 

piątek, 4 kwietnia 2025

Babka szpinakowa

Babka idealna na Wielkanoc -puszysta, wilgotna o limonkowym smaku i pięknym szmaragdowym kolorze.

Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • szczypta kurkumy
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru różanego (opcjonalnie)
  • Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Forma do babki z kominem 24 cm średnicy.

Szpinak lekko przesiekany, olej i skórkę z limonki rozdrabniamy blenderem dokładnie na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj.



Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z limonki i mleko. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy (tylko do połączenia składników).




 Przelewamy ciasto do formy dokładnie natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 min (do suchego patyczka).

Kiedy tylko ciasto lekko przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.



Czekoladę wraz z mlekiem i szczyptą kurkumy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią babkę i posypujemy cukrem różanym.



Babka szpinakowa gotowa!

 

Sałatka ziemniaczana wielkanocna

Polecamy dzisiaj kolejną prostą i ekspresową sałatkę idealną na Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • por- biała część 15 cm
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • puszka kukurydzy
  • pół pęczka natki pietruszki

sos do sałatki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.

Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski . Por kroimy w półplasterki (możemy go odrobinę posolić i wydusić w rękach lub przelać wrzątkiem), paprykę i ogórki w kostkę. Jajka również kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa i jajka dorzucamy do miski, w której mamy pokrojone ziemniaki. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką i wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka ziemniaczana wielkanocna gotowa!

 

czwartek, 3 kwietnia 2025

Sernik królewski

Sernik królewski to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. Z dodatkiem świeżych brzoskwiń smakuje jeszcze lepiej.

To idealne ciasto na święta , imieniny i do niedzielnej kawy. Można go upiec z wykorzystaniem twarogu mielonego (bardziej klasycznie) lub sera z wiaderka (bardziej nowocześnie). W obu wersjach smakuje doskonale.

Składniki:

kruchy spód:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego lub 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 120 gramów masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 4 brzoskwinie z syropu

Sposób wykonania:

Kruchy spód:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kakao, krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków. Większą dajemy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.

W tym czasie brzoskwinie pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Piekarnik nastawiamy na 170 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po brzegach.

Masa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek i razem z białkami, które zostały z kruchego spodu ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok.

Do drugiej miski dajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier. Ubijamy do połączenia cukru z żółtkami. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. Łączymy z masą żółtkową. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia, krótko ubijamy. Teraz dajemy do masy po2 łyżki sera i również krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby piana nie opadła.



Dno blaszki wylepiamy 3/4 ciasta kruchego z lodówki. Wylewamy na nie masę serową.



 Na masę serową dajemy brzoskwinie, a na wierzch trzemy na tarce 1/3 ciasta kruchego z zamrażarki. Gotowy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut.



Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Ciasto trzymamy jeszcze 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy do końca.

Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzony jest najsmaczniejszy.



Sernik królewski z brzoskwiniami gotowy!



 

środa, 2 kwietnia 2025

Sałatka z makaronem ryżowym

Prosta sałatka z makaronu orzo, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku i ananas. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Ma delikatny smak i wiosenny wygląd. Jest lżejsza, niż te zimowe z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
  • 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 5-6 plastrów ananasa z syropu
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 nieduży por (biała część)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy w cząstki. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski.



 Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Prosta sałatka z makaronu ryżowego i warzyw gotowa!

 

wtorek, 1 kwietnia 2025

Surówka z kapusty stożkowej

Wiosenna surówka z delikatnej kapusty stożkowej, marchewki, jabłka i pora okraszona dużą ilością natki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty stożkowej
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 por -biała część
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki

winegret:

  • 1/3 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich zielonych liści i szatkujemy drobno. Por kroimy w półplasterki. Przekładamy por i kapustę do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściły sok i zmiękły). Do tak przygotowanej kapusty i pora dodajemy obraną, startą na grubych oczkach marchew oraz jabłko (najlepiej razem ze skórką) również starte na grubych oczkach. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.



Teraz robimy sos do surówki.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.



Prosta i smaczna surówka z kapusty stożkowej gotowa!

 

poniedziałek, 31 marca 2025

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli, przyprawiona dużą ilością majeranku suszonego, lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • czubata łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy umytą oraz osuszoną wątróbkę. Lekko ją solimy. Podsmażamy z obu stron na rumiano. Dodajemy do wątróbki cebulę. Dusimy wątróbkę z cebulą około 5-8 minut. Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz.



Wątróbka drobiowa duszona w cebuli gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.