sobota, 5 kwietnia 2025

Babka cytrynowa lukrowana

 Pyszna i wilgotna babka piaskowa- cytrynowa na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 jajek rozmiar M
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny +kilka kropelek aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Keksówka 30×12 cm lub foremka babkowa 24 cm.

Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i napuszy się mocno. Do tak ubitych jajek wlewamy olej, sok z cytryny i aromat, wrzucamy skórkę startą z cytryny, krótko mieszamy do połączenia składników.



 Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tarta. 



Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (do suchego patyczka)

Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.

Robimy lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Jeśli z tych proporcji lukier wychodzi za gęsty dodajemy wody, za rzadki dosypujemy cukru pudru. Lukier ma się lać jak miód. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką.

Babka cytrynowa gotowa!



Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie cytrynowym aromatem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz