Pyszna i wilgotna babka piaskowa- cytrynowa na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 150 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 5 jajek rozmiar M
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny +kilka kropelek aromatu cytrynowego
- szczypta soli
Lukier:
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- kolorowa posypka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Keksówka 30×12 cm lub foremka babkowa 24 cm.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i napuszy się mocno. Do tak ubitych jajek wlewamy olej, sok z cytryny i aromat, wrzucamy skórkę startą z cytryny, krótko mieszamy do połączenia składników.
Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tarta.
Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (do suchego patyczka)
Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.
Robimy lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Jeśli z tych proporcji lukier wychodzi za gęsty dodajemy wody, za rzadki dosypujemy cukru pudru. Lukier ma się lać jak miód. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką.
Babka cytrynowa gotowa!
Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie cytrynowym aromatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz