Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, piernikowego spodu poprzez warstwę jabłek lekko kwaskowych o cytrynowym smaku, piankę waniliową i na koniec kruchy, chrupiący wierzch. Szarlotka smakuje wybornie i prezentuje się szykownie. Polecamy ją na bożonarodzeniową wieczerzę.
Składniki:
- 1,8 kg jabłek przed obraniem
- 1 kisiel cytrynowy
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 150 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru + puder do posypania ciasta po upieczeniu
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do dwóch woreczków -1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem 10 minut licząc od zagotowania. Odparowujemy jak najwięcej płynu. Na koniec dodajemy do masy kisiel, dokładnie rozprowadzamy go w masie jabłkowej. Zestawiamy jabłka z ognia, dodajemy bułkę tartą . Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto wałkujemy najlepiej na papierze do pieczenia, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
W tym czasie ubijamy pianę. Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową. Na niej układamy piankę budyniową.
Na koniec ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i układamy je na wierzchu.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia góra nam się zbyt zarumieni przykrywamy ją papierem do pieczenia. My przykryłyśmy ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczoną szarlotkę zostawiamy w piekarniku i trzymamy ją jak sernik, czyli przy wyłączonym piecu i lekko uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie. Następnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa dobrze zastygła. Wtedy nasza szarlotka będzie dobrze się kroiła i trzymała formę, ale z doświadczenia wiemy, że ciepłą też można jeść, ponieważ jest przepyszna.
Szarlotkę piernikową możemy na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nasza piernikowa szarlotka świąteczna z pianką budyniową gotowa!









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz