Składniki:
- 500 g filetów śledzia w oleju a la matias
- 300 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
- 2 średnie cebule
- 1
duże jabłko
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 10-12 ziemniaków
Sposób wykonania:
Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę soku i zmiękła. Może my zamiast morzyć przelać na sitku wrzątkiem Posypujemy pieprzem. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy z cebulą. Jabłko razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do śledzia. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość, wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na kilka minut, niech dojdą.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz