niedziela, 2 listopada 2025

Szybka surówka z kiszonej kapusty


Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby. W naszym domu często podawana właśnie do niej, ale również do schabowego lub mięs pieczonych. Prosta i smaczna. sezon na kapustę kiszoną właśnie się zaczął.

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej ( może być z marchewką)
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 nieduża cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłko również obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość.




Surówka z kapusty kiszonej gotowa!

2 komentarze: