Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 mała cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 nieduża marchewka
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do surówki.
Do kubeczka dajemy olej, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Dorzucamy do kapusty. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękły. Obrane ze skórki jabłko i marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do pozostałych warzyw mieszamy. Surówkę polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz