poniedziałek, 24 listopada 2025

Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do surówki.

Do kubeczka dajemy olej, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki.



Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Dorzucamy do kapusty. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękły. Obrane ze skórki jabłko i marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do pozostałych warzyw mieszamy. Surówkę polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.



Prosta surówka z kapusty pekińskiej gotowa!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz