czwartek, 27 listopada 2025

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dawniej bez tej sałatki nie wyobrażano sobie świąt. Dzisiaj w każdym domu, w którym pielęgnuje się tradycyjną kuchnię sałatka jarzynowa zwana za granicą sałatką polską musi być na świątecznym stole i w każdym domu przyrządza się ją trochę inaczej. Oto nasza sałatka jarzynowa!

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki ugotowane w łupinach
  • 1 duże jabłko
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1/2 selera gotowanego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka groszku konserwowego
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler oraz ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

Nasze rady:

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Cebuli nie dajemy, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni dłużej w lodówce. Ogórki konserwowe możemy zastąpić kiszonymi, nam jednak bardziej smakuje sałatka z ogórkami z octu i dzięki nim również dłużej zachowuje trwałość. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (lubimy w sałatce składnik chrupiący). Warzywa (marchew, ziemniaki, seler) możemy gotować razem w łupinach lub wykorzystać warzywa z rosołu. Jeśli gotujemy warzywa razem, najpierw wyjmujemy z gotowania ziemniaki, które dochodzą najszybciej. Potem marchew, na końcu seler. Najlepiej sprawdzać, czy są gotowe patyczkiem do szaszłyków.



Sałatka jarzynowa gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz