Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia minimalną ilość składników a uzyskałyśmy efekt spektakularny. Najważniejszym elementem sernikowej układanki okazało się mleko skondensowane słodzone, które nadaje ciastu mleczny, subtelny smak. W przepisie dajemy kilka rad, jak obchodzić się z sernikiem, aby ładnie, równo wyrósł i nie popękał. Nasz sernik jest bardzo łatwy do upieczenia. Polecamy!
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 200 g ciasteczek petit beurre
- 100 g masła
Masa serowa:
- 5 jajek rozmiar L
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (tłustego)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 2 budynie śmietankowe + łyżka mąki kartoflanej
- cukier wanilinowy 16 g
- szczypta soli
- 200 g czekolady gorzkiej 60%
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- garść wiórków kokosowych
Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy . Blaszkę 28×18 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg z wiaderka, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i mleko skondensowane wrzucamy do misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki silikonowej, staramy się nie zniszczyć struktury piany.
Masę serową przekładamy do blaszki, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie przestudzony wkładamy na noc do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem, polewamy nią ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy sernik do lodówki jeszcze na 2-3 godziny.
Sernik puszysty na mleku skondensowanym gotowy!
Nasze rady:
Warto piec serniki w kąpieli wodnej lub tak jak my z wodą pod blaszką z ciastem. Pięknie wyrosną i nie popękają.
Studzimy serniki powoli, wówczas nie opadną nam gwałtownie, będą równe jak stół.
Pieczemy również w niezbyt wysokich temperaturach, aby nie podniosły się na początku zbyt gwałtownie, bo wtedy szybko i spektakularnie opadną.
Ser do naszego sernika powinien być wiaderkowy, będzie miał konsystencję bardzo delikatną i puszystą.
W ostatnim etapie pieczenia (10 minut przed końcem) przykryłyśmy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nie spiekł się za mocno.
Niedawno synowa opowiadała mi, że jadła przepyszny sernik na mleku skondensowanym, niestety, nie wzięła przepisu. Sądzę, że nie mógł być lepszy niż ten, więc przepis zapisuję i bardzo dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Sernik jest prosty i niezawodny i oczywiście bardzo puszysty:)
OdpowiedzUsuńile jajek? brakuje ich w przepisie.
OdpowiedzUsuńprzepraszam,są jajka!!!
OdpowiedzUsuń