MAKATKA

czwartek, 9 stycznia 2025

Polędwiczki drobiowe w warzywach

To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mięso, dużo warzyw i lekki, śmietanowy sos. Polędwiczki możemy podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Polubią je dzieci ponieważ są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i soczyste.

Składniki:

  • 800 g polędwiczek drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/4 selera korzenia
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros lub curry
  • 2 łyżki maggi lub lubczyk mrożony
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml kremówki 30%
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy i osuszamy. Na dużej i dosyć głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Układamy na rozgrzanym tłuszczu polędwiczki. Posypujemy je płaską łyżeczką soli, papryką, pieprzem ziołowym i przyprawą gyros albo curry. Obsmażamy krótko z obu stron do delikatnego zezłocenia.




 W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, seler naciowy w plasterki i trzemy na tarce o grubych oczkach marchew oraz seler- korzeń.



Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tłuszcz na patelni wrzucamy najpierw cebulę, szklimy ją i dorzucamy pozostałe warzywa.



 Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk, który latem zamroziliśmy (jeśli nie mamy takiego lubczyku dodajemy maggi). Mieszamy całość i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.



Następnie wlewamy 2 szklanki gorącej wody, układamy na warzywach polędwiczki. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso w warzywach około 15 minut. Mięso z polędwiczek drobiowych jest tak delikatne, że dłużej nie ma potrzeby go trzymać na ogniu.

Na sam koniec zagęszczamy sos kremówką połączoną z mąką. Gotujemy polędwiczki jeszcze minutkę i ewentualnie doprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny dla dodania wyrazistości sosowi. Tak przyrządzone polędwiczki posypujemy szczypiorkiem.



Polędwiczki drobiowe w warzywach i kremowym sosie śmietankowym gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz