MAKATKA

sobota, 14 grudnia 2024

Sernik zebra

Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upieczony na wzór popularnej babki zebra. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na świąteczny stół!

Składniki:

spód sernika:

  • 220 g herbatników kakaowych
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

ciasto:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek M
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 150 ml kremówki 30%
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
  • 2 łyżki kakao

polewa:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka kakao
  • 2 -3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • dowolna posypka do dekoracji

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!

Robimy spód do ciasta.

Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.

Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich kakao i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.



Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.

Robimy sernik.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną.

Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę.

Ser, kremówkę, budyń i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy delikatnie łopatką silikonową do masy serowej pianę z białek.

Rozdzielamy gotową masę na dwie równe części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy łopatką silikonową do połączenia składników.

Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i wlewamy obie masy do formy po 2 łyżki. Zaczynamy od białej masy. Kładziemy ją na środek formy. Na nią kładziemy 2 łyżki masy ciemnej. Pracujemy do wyczerpania składników. Powstaje wzór zwany popularnie zebrą.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180 °C przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach godzinę. Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.

Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.



Piękny świąteczny sernik zebra gotowy!

Sernik jest bardzo puszysty i śmietankowy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz