Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upieczony na wzór popularnej babki zebra. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na świąteczny stół!
Składniki:
spód sernika:
- 220 g herbatników kakaowych
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
ciasto:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek M
- 200 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 150 ml kremówki 30%
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru 40 g
- 2 łyżki kakao
polewa:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka kakao
- 2 -3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
- dowolna posypka do dekoracji
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne!
Robimy spód do ciasta.
Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć.
Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich kakao i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.
Robimy sernik.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną.
Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę.
Ser, kremówkę, budyń i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy delikatnie łopatką silikonową do masy serowej pianę z białek.
Rozdzielamy gotową masę na dwie równe części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy łopatką silikonową do połączenia składników.
Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i wlewamy obie masy do formy po 2 łyżki. Zaczynamy od białej masy. Kładziemy ją na środek formy. Na nią kładziemy 2 łyżki masy ciemnej. Pracujemy do wyczerpania składników. Powstaje wzór zwany popularnie zebrą.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180 °C przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach godzinę. Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.
Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.
Piękny świąteczny sernik zebra gotowy!
Sernik jest bardzo puszysty i śmietankowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz