MAKATKA

sobota, 14 grudnia 2024

Pasztet z żurawiną

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem żurawiny smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu
  • 1 marchew i pietruszka z rosołu
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu suszonego (ewentualnie tymianku)

foremka 25x14 cm

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Żurawinę zalewamy wrzątkiem.

Cebulę szatkujemy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do niej pokrojone drobno pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość do odparowania płynu.



Mięso razem z marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem, pieczarki z patelni i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczny.

Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dobrze zwilżoną wodą dłonią.



Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz