Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem żurawiny smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Składniki:
- 60 dkg mięsa z rosołu
- 1 marchew i pietruszka z rosołu
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu suszonego (ewentualnie tymianku)
foremka 25x14 cm
Sposób wykonania:
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Żurawinę zalewamy wrzątkiem.
Cebulę szatkujemy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do niej pokrojone drobno pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy całość do odparowania płynu.
Mięso razem z marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem, pieczarki z patelni i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczny.
Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dobrze zwilżoną wodą dłonią.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz