sobota, 30 listopada 2024

Szybka surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z serii błyskawicznych, prostych i pysznych, idealnych do obiadu. Mało pracy, duży efekt.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 jabłko twarde i kwaskowe
  • 1 czerwona cebula

sos do surówki:

  • 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy i kroimy.

Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Seler naciowy i jabłko ze skórką kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę. Przekładamy pokrojone warzywa do miski.



W małym naczyniu łączymy składniki sosu. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warzywa. Mieszamy całość.



Szybka surówka z kapusty pekińskiej gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz