Błyskawiczna, smaczna sałatka ze śledzi z ogórkiem, groszkiem i cebulą. Wykonanie jej zajmie nam 15 minut.
Składniki:
- śledź a la Matjas w oleju 250 g
- puszka groszku
- duża cebula
- 4 ogórki konserwowe
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego +olej ze śledzi
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w piórka, solimy, wyciskamy w rękach, aby trochę puściła
sok i zmiękła. Przekładamy do miski.
Śledzie kroimy w drobne kawałki, razem z olejem, w którym były dodajemy do cebuli. Groszek osączamy z zalewy i przekładamy do śledzi. Ogórki kroimy w kostkę, również przekładamy do śledzi.
Całość przyprawiamy obficie pieprzem i ewentualnie solą, ale ostrożnie, bo śledź i cebula są słone. Dolewamy olej i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki posypujemy sałatkę posiekaną natką pietruszki.
Prosta i szybka sałatka śledziowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz