Kiełbasa z cebulą i papryką z patelni
Proste, swojskie danie, czyli kiełbasa z cebulą i papryką smażona na patelni.
Składniki :
- 4 kiełbasy chłopskie lub jałowcowe
- 2 cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
- sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę w paski. Wrzucamy na patelnię, do kiełbasek. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną . Smażymy do przyrumienienia cebuli, około 20 minut.
Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Pysznie i niekonwencjonalnie podane:) Ja zamiast dobrej jałowcowej użyłem moją ulubioną swojską z Zalasku. Polecam
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu zjeść dobrą kiełbasę i chętnie spróbowałabym swojskiej z Zalasku, ale gdzie ją można kupić?
Usuń