MAKATKA

wtorek, 23 kwietnia 2024

Kiełbasa z cebulą i papryką z patelni

Kiełbasa z cebulą i papryką z patelni

Proste, swojskie danie, czyli kiełbasa z cebulą i papryką smażona na patelni.

Składniki :

  • 4 kiełbasy chłopskie lub jałowcowe
  • 2 cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę w paski. Wrzucamy na patelnię, do kiełbasek. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną . Smażymy do przyrumienienia cebuli, około 20 minut.

Podajemy z chlebem lub ziemniakami.





 

2 komentarze:

  1. Pysznie i niekonwencjonalnie podane:) Ja zamiast dobrej jałowcowej użyłem moją ulubioną swojską z Zalasku. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię od czasu do czasu zjeść dobrą kiełbasę i chętnie spróbowałabym swojskiej z Zalasku, ale gdzie ją można kupić?

      Usuń