Tradycyjna surówka z pora
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i majonezem. To znakomity dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się także do grilla czy na imprezę.
Składniki:
- por (biała część) 300g
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski.
Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Następnie dodajemy do warzyw śmietanę, majonez, pieprz, sól i cukier, dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz