Rosół drobiowy na niedzielę
Rosół
często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco
ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup
przy niedzieli. Oczywiście do rosołu doskonałym dodatkiem jest
makaron, szczególnie domowy. Dziś ugotujemy delikatny rosół
drobiowy z makaronem, w sam raz na niedzielę.
Składniki:
- 2 nóżki i 6 skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża
pietruszka, 1 średni seler, 1 por)
- trzy gałązki świeżego lubczyku i pęczek zielonej
pietruszki
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy,
dwa kapelusze suszonych grzybów
- 1cebula w łupinie lub podpieczona na suchej patelni
- 250 g makaronu krajanka
Sposób przyrządzenia:
Nóżki i skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe, lubczyk, pół pęczka pietruszki i grzybki. Rosół po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny przyprawiamy go wg uznania, gotujemy jeszcze 1/2 godziny. Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.
Po tym czasie przecedzamy go. Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół. Posypujemy wszystko posiekaną pietruszką.
Rosół drobiowy z makaronem gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz