Kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.
Składniki:
ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
pianka budyniowa:
•
4
białka
•
3/4
szklanki cukru
•
1
cukier wanilinowy-8 g
•
2
budynie waniliowe bez cukru
•
0,5
szklanki oleju
•
szczypta
soli
dodatkowo:
- 6-8 połówek brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Ciasto.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/2 wrzucamy do zamrażarki.
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki.
Pianka
budyniowa.
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę
soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier
wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna
wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na
małych obrotach do połączenia składników.
Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy warstwę brzoskwiń i piankę. Na piance układamy dość gęsto resztę brzoskwiń.
Na owoce ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy placek z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz