Babka marchewkowa korzenna
Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odrobinę przyprawy do piernika, która sprawi, że w całym domu będzie pachniało świątecznie.
Składniki:
- 2 jajka M
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki oleju bezwonnego, np. rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g startej marchewki
lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Formę do babek o dowolnym wzorze i 22 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, jeśli używamy silikonową przesmarujmy ją cienką warstwą oleju.
Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiewamy do miski i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.
Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki sypkich składników. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchewkę i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę i polewamy uzyskanym lukrem babkę. Przyozdabiamy ją świątecznie według uznania.
Babka marchewkowa z nutą korzenną gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz