MAKATKA

sobota, 16 marca 2024

Babka marchewkowa korzenna

Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odrobinę przyprawy do piernika, która sprawi, że w całym domu będzie pachniało świątecznie.

Składniki:

  • 2 jajka M
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju bezwonnego, np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g startej marchewki

lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Formę do babek o dowolnym wzorze i 22 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, jeśli używamy silikonową przesmarujmy ją cienką warstwą oleju.

Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiewamy do miski i odkładamy na bok.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.



Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki sypkich składników. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchewkę i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę i polewamy uzyskanym lukrem babkę. Przyozdabiamy ją świątecznie według uznania.

Babka marchewkowa z nutą korzenną gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz