MAKATKA

czwartek, 22 lutego 2024

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort bardzo czekoladowy na urodziny wnuka. Zgodnie z życzeniem biszkopt jest czekoladowy, krem również czekoladowy na bazie kremówki, mascarpone i czekolady, ozdobiony ciasteczkami oreo i czekoladowymi batonikami!

Składniki na biszkopt z gorącą czekoladą:

forma 20 cm, składniki w temperaturze pokojowej

  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jaja M
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)

Składniki na krem czekoladowy do przełożenia tortu:

  • 500 ml kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g czekolady mlecznej dobrej jakości
  • dekoracja tortu:
  • 5 batoników czekoladowych
  • 5 ciastek oreo

Pieczemy biszkopt

Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 – 45 min, do suchego patyczka. Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Do tortu potrzebujemy 4 blaty. Wierzch, który nam został rozkruszamy na piasek w rękach i odstawiamy na bok. Posłuży nam do przyozdobienia boku i góry tortu.



Ubijamy krem

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Płynna czekolada ma osiągnąć temperaturę 25 – 30 °C. Teraz doskonale schłodzoną kremówkę i serek mascarpone wkładamy do misy miksera i ubijamy do konsystencji lekko ubitej śmietanki ( ok. 2 min.) i miękkich szpiców. Teraz wlewamy do masy czekoladę w całości i mieszamy mikserem do stężenia kremu. Nie ubijamy zbyt długo, żeby nie przebić kremu.

Krem robi się błyskawicznie. Smakuje wybornie. Nadaje się do przekładania blatów, tynkowania tortów i ozdabiania różnych ciasteczek, np. babeczek. Jest stabilny i trzyma dobrze formę.


Przystępujemy do składania tortu, tynkowania i ozdabiania według uznania.

 Każdą warstwę biszkoptu przekładamy kremem. Boki i wierzch tortu pokrywamy resztą kremu i obkładamy pokruszonym biszkoptem. Blatów biszkoptowych nie musimy nasączać. Nasz tort ma być przyozdobiony ciasteczkami oreo i batonikami czekoladowymi, zgodnie z życzeniem wnuka, jak na zdjęciach. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.



Tort mocno czekoladowy- urodzinowy gotowy!

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz