Tort czekoladowy
Tort bardzo czekoladowy na urodziny wnuka. Zgodnie z życzeniem biszkopt jest czekoladowy, krem również czekoladowy na bazie kremówki, mascarpone i czekolady, ozdobiony ciasteczkami oreo i czekoladowymi batonikami!
Składniki na biszkopt z gorącą czekoladą:
forma 20 cm, składniki w temperaturze pokojowej
- 180 g mąki
- 40 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 4 jaja M
- szczypta soli
- 8 g cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 180 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)
Składniki na krem czekoladowy do przełożenia tortu:
- 500 ml kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- 300 g czekolady mlecznej dobrej jakości
- dekoracja tortu:
- 5 batoników czekoladowych
- 5 ciastek oreo
Pieczemy biszkopt
Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 – 45 min, do suchego patyczka. Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Do tortu potrzebujemy 4 blaty. Wierzch, który nam został rozkruszamy na piasek w rękach i odstawiamy na bok. Posłuży nam do przyozdobienia boku i góry tortu.
Ubijamy krem
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Płynna czekolada ma osiągnąć temperaturę 25 – 30 °C. Teraz doskonale schłodzoną kremówkę i serek mascarpone wkładamy do misy miksera i ubijamy do konsystencji lekko ubitej śmietanki ( ok. 2 min.) i miękkich szpiców. Teraz wlewamy do masy czekoladę w całości i mieszamy mikserem do stężenia kremu. Nie ubijamy zbyt długo, żeby nie przebić kremu.
Krem robi się błyskawicznie. Smakuje wybornie. Nadaje się do przekładania blatów, tynkowania tortów i ozdabiania różnych ciasteczek, np. babeczek. Jest stabilny i trzyma dobrze formę.
Przystępujemy do składania tortu, tynkowania i ozdabiania według uznania.
Każdą warstwę biszkoptu przekładamy kremem. Boki i wierzch tortu pokrywamy resztą kremu i obkładamy pokruszonym biszkoptem. Blatów biszkoptowych nie musimy nasączać. Nasz tort ma być przyozdobiony ciasteczkami oreo i batonikami czekoladowymi, zgodnie z życzeniem wnuka, jak na zdjęciach. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Tort mocno czekoladowy- urodzinowy gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz