Polewa lustrzana do ciast
Prosta, lśniąca polewa do pokrywania owoców i robienia lustrzanej powłoki na ciastach.
Składniki:
- 210 ml wody
- 25 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
210 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 50 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą, ciasta pokrywamy również , gdy jest jeszcze gorąca.
Można ją przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Do użycia tylko podgrzać.
Polewa lustrzana na truskawkach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz