MAKATKA

czwartek, 22 lutego 2024

Polewa lustrzana do ciast


 

Polewa lustrzana do ciast

Prosta, lśniąca polewa do pokrywania owoców i robienia lustrzanej powłoki na ciastach.

Składniki:

  • 210 ml wody
  • 25 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

210 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 50 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą, ciasta pokrywamy również , gdy jest jeszcze gorąca.

Można ją przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Do użycia tylko podgrzać.

Polewa lustrzana na truskawkach:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz