Tarte buraki na zimę
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do wszelkiego rodzaju sałatek na zimno z dodatkiem cebuli, ogórków kiszonych, jabłek czy rodzynek. Można je wykorzystać do sałatki na ciepło lub prostego barszczu czerwonego. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga od nas żadnego doświadczenia i wiedzy.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1/3 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 6-7 0,5 litrowych słoików
Przygotowanie:
Buraki myjemy i układamy w dużym garnku. Zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła je całkowicie.Gotujemy buraki na średnim ogniu godzinę, licząc od zagotowania.
Dodajemy cukier, sól i ocet. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Wkładamy buraki do słoików i ubijamy. Rozdzielamy po równo wytworzony sok. Dajemy do każdego słoika po jednej łyżce przegotowanej wody i zakręcamy je mocno.
Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstawiamy słoiki na ściereczkę do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem.
Po ostygnięciu przekładamy do spiżarni..
Tak przygotowane buraki mogą stać bardzo długo w spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz