Steki mielone z cebulą
Steki mielone z dużą ilością smażonej cebuli, przyprawionej odrobiną octu balsamicznego to świetna propozycja dla miłośników mięsa. Prosty, smaczny obiad.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kuminu lub curry
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- bułka tarta do obtaczania steków
- 2-3 cebule
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób wykonania:
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 steków.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.
Następnie odwracamy steki na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebul puściła sok). Tak przygotowaną cebulę dorzucamy do steków. Obsmażamy cebulę na rumiano. Na koniec dodajemy na patelnię łyżeczkę octu balsamicznego.
Steki mielone z cebulą gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz