MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Kluski serowe z boczkiem

Kluski serowe z boczkiem

Kluski serowe z odrobiną gotowanych ziemniaków możemy podać jako samodzielne danie z boczkiem, cebulką lub na słodko z masłem i cukrem. Możemy też potraktować je jako dodatek do mięs i sosów. Kluski  z serem i ziemniakami to znakomita propozycja na szybki obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 20 dkg boczku wędzonego

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli . Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Robimy to na blacie lub deseczce posypanej mąką. Tępą stroną noża odciskamy kratkę na cieście, następnie kroimy ukośne kluski.



Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.

Na patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę, aż się przyrumieni.

Gotowe kluski przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem i posypujemy boczkiem.

Kluski serowe gotowe!

 


2 komentarze:

  1. A ile tej mąki ziemniaczanej. Prosze info na leszek.matalewski@gmail.com

    OdpowiedzUsuń