MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Makaron z serem

Makaron z serem

Proste, wiejskie jedzenie. Takie obiady jadaliśmy, gdy latem były żniwa na wsi i dziadkowie byli bardzo zapracowani. Szybki makaron, trochę dobrej kiełbasy podwędzanej, doskonale wysmażonej i na to tłusty, kremowy twarożek. Czasami takie danie serwowano na szkolnych stołówkach w czasach PRL-u. My robimy makaron z twarogiem do dziś. Zwłaszcza, gdy mamy mało czasu.

Składniki:

  • 400 g makaronu np. świderki
  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 2 kiełbasy jałowcowe lub chłopskie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek szczypioru

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Możemy go zrobić al dente, lecz w tym wypadku raczej wolimy po babcinemu, aby makaron był miękki.



Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę. Na koniec wrzucamy do kiełbasy masło i miękki makaron. Całość trzymamy na małym ogniu 2-3 minuty, aby smaki się przegryzły. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszonym twarogiem i szczypiorem.

Proste danie - makaron z kiełbasą i twarogiem gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz