Makaron z serem
Proste, wiejskie jedzenie. Takie obiady jadaliśmy, gdy latem były żniwa na wsi i dziadkowie byli bardzo zapracowani. Szybki makaron, trochę dobrej kiełbasy podwędzanej, doskonale wysmażonej i na to tłusty, kremowy twarożek. Czasami takie danie serwowano na szkolnych stołówkach w czasach PRL-u. My robimy makaron z twarogiem do dziś. Zwłaszcza, gdy mamy mało czasu.
Składniki:
- 400 g makaronu np. świderki
- 250 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 2 kiełbasy jałowcowe lub chłopskie
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- pęczek szczypioru
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Możemy go zrobić al dente, lecz w tym wypadku raczej wolimy po babcinemu, aby makaron był miękki.
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę. Na koniec wrzucamy do kiełbasy masło i miękki makaron. Całość trzymamy na małym ogniu 2-3 minuty, aby smaki się przegryzły. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszonym twarogiem i szczypiorem.
Proste danie - makaron z kiełbasą i twarogiem gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz