Chleb pszenny ze słonecznikiem
Najprostszy chleb jasny na drożdżach z ziarenkami prażonego słonecznika. Przygotowanie trwa 20 minut. Chleb dla każdego- nieskomplikowany i co najważniejsze bardzo smaczny.
Składniki:
1/2 kg mąki
20 g drożdży
400 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Keksówka 30×11 cm.
Robimy
rozczyn.
Do dużej miski wlewamy 10 ml ciepłej wody ( temp. do 30
°C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki.
Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Wyrośnięte
ciasto wykładamy na blat i „przebijamy”, czyli chwilę
wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło.
Formujemy kulę i przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem
do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy
ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut.
Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy
na środku, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i
posypujemy słonecznikiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i
lśniącą skórkę.
Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do
200 °C na 50 minut.
Chleb pszenny ze słonecznikiem gotowy!
Nasze rady:
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę
pokojową.
Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe
(odpowiednia temp. do 30 °C).
Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie
w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest
pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną.
Ciasto nie może
stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je
umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się
skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się
kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz