To nasze ulubione ciasto, którego nie
trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie,
trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji,
zwieńczone owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Ciasto proste
i pyszne.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 200 ml syropu z brzoskwiń
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub
kukurydzianej
- ok. 55 ciasteczek petit beurre
kakaowych
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- duża puszka brzoskwiń 820 g
Sposób wykonania:
Forma 28x18 cm wyłożona na rancie
folią rantową lub papierem do pieczenia.
Garnek 3-4 l o grubym dnie.
Najpierw przygotowujemy formę,
wykładamy na dnie papier do pieczenia i pierwszą warstwę ciastek.
Wykładamy formę folią rantową, jeśli nie mamy, przyklejamy do
posmarowanych lekko masłem brzegów formy paski papieru do
pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody i
odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wbijamy do misy, dosypujemy
cukier i mieszamy całość rózgą.
Do wysokiego naczynia wsypujemy
budynie, skrobię i wlewamy syrop z brzoskwiń. Całość dobrze
mieszamy, aby nie było grudek.
Do garnka wrzucamy masło, powoli je roztapiamy. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła
dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż
uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w
syropie brzoskwiniowym.
Masę serowo -budyniową stale mieszamy
i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Masę trzeba mieszać cały czas
ponieważ łatwo się przypala.
Połowę takiej gorącej, gęstej masy
wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę
ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i układamy trzecią
warstwę ciastek. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.
Brzoskwinie z syropu rozdrabniamy
blenderem na pulpę i łączymy z galaretkami.
Na koniec wylewamy na wierzch
przestudzonego sernika masę brzoskwiniową. Odkładamy ciasto do
lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.
Sernik gotowany z brzoskwiniową
galaretką gotowy!