poniedziałek, 31 marca 2025

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli, przyprawiona dużą ilością majeranku suszonego, lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • czubata łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy umytą oraz osuszoną wątróbkę. Lekko ją solimy. Podsmażamy z obu stron na rumiano. Dodajemy do wątróbki cebulę. Dusimy wątróbkę z cebulą około 5-8 minut. Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz.



Wątróbka drobiowa duszona w cebuli gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.

 

niedziela, 30 marca 2025

Żur świąteczny na wędzonce

Czysty żur, bez ziemniaków, gotowany na wędzonych kościach z wkładką w postaci białej kiełbasy i jajka to tradycyjna zupa serwowana w naszym domu w każde święta wielkanocne odkąd pamiętamy. Taki żur gotowały nasze babcie i my staramy się pielęgnować tę tradycję. Żur jest wyśmienity, zaostrzający apetyt, idealny na start!

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 60 dkg kości wędzonych
  • 0,5 do 0,7 litra zakwasu
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 sztuki kiełbasy białej
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

Do dużego garnka (4-5) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę. Gotujemy wywar około godziny.

Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy do niego kiełbasę białą w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.

Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do zupy. Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Obieramy z kości mięso i dorzucamy do żuru. Pozostało przyprawić żur solą, pieprzem i cukrem. Możemy gotową zupę wlać do talerzy i położyć na wierzchu połówkę ugotowanego jajka.

Żur świąteczny na wędzonce gotowy!


Nasze rady:

Podstawą dobrego żuru jest oczywiście wysokiej jakości zakwas, dlatego kupujmy zakwas z mąki razowej żytniej typ 2000, im grubszy przemiał, tym kwaśniejszy żur.

Żur to kwaśna zupa, dlatego powinno się złamać jej kwaśny smak odrobiną cukru i dającą słodycz marchewką.

Możemy też dodać odrobinę maggi dla uzyskania lepszego smaku zupy.

 

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W różnych regionach Polski nazywana inaczej. W Wielkopolsce babcie i mamy mówiły galart. Nasza babcia pochodząca z Sandomierza nazywała galaretę studzianiną. My znamy jeszcze inną nazwę galarety, czyli zimne nóżki lub najsłynniejszą przekąskę w barach PRL-u – meduzę z lornetą. Jeszcze nie tak dawno domowe imprezy nie obywały się bez galarety wieprzowej. Obowiązkowo podawano do niej ocet, którym należało polać galaretę i dzięki temu zabiegowi nadać jej wyrazistego smaku. My lubimy podać galart na wielkanocny stół. Czasami jest to galart drobiowy a czasem wieprzowy, często przyozdobiony jajkiem i skropiony sokiem z cytryny. Świetna przystawka na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 nóżka wieprzowa (1/2 kg)
  • 1 golonka wieprzowa (1 kg)
  • 1 seler-korzeń
  • 3-4 marchewki
  • 1 por -zielona część
  • 1 obrana cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5-6 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • mała puszka groszku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

Nóżkę i golonkę dokładnie myjemy i jeśli jest potrzeba opalamy, aby pozbyć się resztek szczeciny. Skórę golonki nacinamy w kilku miejscach, aby szybciej się gotowała i przeszła smakami.



Przekładamy do garnka. Na mięsie układamy obrane i przekrojone na pół warzywa. Zalewamy całość wodą, która musi tylko przykryć warzywa. 



Wstawiamy garnek na ogień. Dorzucamy przyprawy prócz soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimalnego – wolne gotowanie daje gwarancję, że galareta będzie klarowna. Wywar ma tylko mrugać jak rosół. Zdejmujemy szumowiny i solimy do smaku. Na razie dajemy jedną płaską łyżkę soli.



Gotujemy galaretę 3 - 3,5 godzin. Dwie marchewki wyjmujemy wcześniej, aby się nie rozgotowały, ale były miękkie. Mięso ma się rozpadać a płyn musi się mocno zredukować, żeby galareta się ścięła doskonale.



Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Mięso z golonki i nóżki razem ze skórą rozdrabniamy. Marchew kroimy w plasterki. Groszek odcedzamy z płynu. Do odcedzonego wywaru dajemy zmiażdżony czosnek, dodajemy również sól jeśli jest taka potrzeba. Wywar ma być wyraźnie słony, będzie smaczniejszy.



Na dno pojemniczków, na przykład bulionówek 0,3 ml przekładamy marchew i groszek. Na nich układamy mięso i zalewamy całość wywarem. Bulionówki przekładamy do lodówki, aby galareta stężała. Z tej ilości wywaru i mięsa wyszło nam 8 bulionówek galarety.



Galareta wieprzowa gotowa!

 

piątek, 28 marca 2025

Babka serowa wielkanocna

Bardzo wilgotna, puszysta i mocno waniliowa babka, która długo utrzymuje świeżość dzięki dodaniu do niej aksamitnego serka śmietankowego. Nasza ulubiona babka świąteczna.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 400 g serka waniliowego
  • 300 g mąki typ 550 lub tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju bezwonnego np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub pomarańczowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Foremka o średnicy 24 cm , wysoka 8 cm .

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i rozbijamy mikserem. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier wanilinowy w trzech etapach. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa zrobi się puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość , około 10 minut. Delikatnie, pomału wlewamy olej i na koniec olejek zapachowy oraz serek waniliowy. Miksujemy krótko, na wolnych obrotach aż składniki się połączą.


Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie, na małych obrotach miksera łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, gęste i lejące.


 Formę do pieczenia smarujemy obficie i dokładnie masłem, oprószamy bułką tartą. Przelewamy masę do formy.
Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 45- 50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.



Puszysta babka serowa wielkanocna gotowa!




Nasze rady:


Do ciasta możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oleju ryżowego, czyli takiego, który nie posiada intensywnego smaku zmieniającego smak ciasta.

W babce serowej na oleju najlepiej sprawdzi się połączenie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną. Dodatek tej drugiej sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste.

Można użyć sera twarogowego zmielonego, ale my lubimy serek homogenizowany, dzięki któremu babka jest niezwykle delikatna i puszysta.

 

środa, 26 marca 2025

Nóżki z kurczaka pieczone w piekarniku

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w piekarniku. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na szybki obiad.

Składniki:

    3 nóżki z kurczaka

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1 łyżeczka soli

    2 łyżeczki przyprawy gyros

    1 łyżeczka pieprzu ziołowego

    1 łyżka majeranku

    1/3 szklanki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Nóżki dokładnie myjemy, osuszamy, następie przecinamy na dwie części i nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami. Tak zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego co najmniej na godzinę do lodówki.




Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy nóżki pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze do 40 minut w piekarniku, aż się przyrumieni. Podajemy nóżki z ulubionymi dodatkami.



    Nóżki z kurczaka pieczone w piekarniku gotowe!

Sałatka wiosenna ziemniaczana

Prosta i smaczna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, jajkiem i ogórkiem kiszonym w wyrazistym sosie majonezowo -musztardowym zrobiona w kilka chwil.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju np. słonecznikowego
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy je w kostkę niezbyt drobną.



Jajka i ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę. Rzodkiewki w półplasterki. Przekładamy pokrojone warzywa do miski i przyprawiamy solą, pieprzem. Łączymy warzywa z olejem, majonezem i musztardą. Sałatkę mieszamy i wkładamy na pół godziny do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.



Szybka sałatka wiosenna ziemniaczana gotowa!

 

wtorek, 25 marca 2025

Szybki bigosik z młodej kapusty

Bigosik z młodej kapusty z pieczarkami i kiełbasą duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młodą kapustę już pomału się zaczyna warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.

Składniki:

  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1/2 średniej wielkości główki młodej kapusty
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 25 dkg drobnych pieczarek
  • 3-4 listki lubczyku lub 2 łyżki maggi
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Na głębokiej patelni wysmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy lubczyk (u nas mrożony) albo maggi i podlewamy całość wodą. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10 minut.



Na koniec doprawiamy danie pieprzem, cukrem i solą, zakwaszamy sokiem z cytryny.



Szybki bigosik z młodej kapusty gotowy!

 

niedziela, 23 marca 2025

Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt atrakcyjne ale doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki stanie się wyśmienitym daniem.

Składniki:

farsz:

  • około 1 kg mięsa z rosołu
  • 1 marchewka i 1/2 selera z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej i pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi

naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju +olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo:

  • 2 jajka
  • około szklanki bułki tartej
  • Sposób wykonania:

    Smażymy naleśniki.

    Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

    Rozgrzewamy dobrze patelnię średnicy 20 cm, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.

    Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.

    Przygotowujemy farsz.

    Mięso gotowane z rosołu razem z pokrojoną cebulą i warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego farszu wlewamy rosół, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie farsz.

    Układamy dobrą łyżkę farszu na naleśniku i zawijamy go jak roladę . Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety z obu stron na rumiano na umiarkowanym ogniu.






    Krokiety z mięsem z rosołu gotowe!



    Nasze rady:

    Krokiety możemy zamrażać. Najlepiej bez panierki a panierować i obsmażać dopiero po rozmrożeniu.

    Jeśli nie przepadamy za panierką możemy podgrzać na tłuszczu krokiety bez panierki. Też będą smaczne.

    Doskonałym dodatkiem do krokietów będzie na przykład barszczyk czerwony.

    W przepisie podałyśmy porcję ciasta na około 20 naleśników.

 

Rosół drobiowy na niedzielę


Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popularnością i jest jedną z najchętniej serwowanych zup przy niedzieli. Oczywiście do rosołu doskonałym dodatkiem jest makaron, szczególnie domowy. Dziś ugotujemy delikatny rosół drobiowy z porcji rosołowej z indyka i kurczaka, w sam raz na niedzielę.

Składniki:

  • 1 nóżka z kurczaka (duża)
  • 2 porcje rosołowe z indyka ( 2 szyje i 2 skrzydła)
  • włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, 1 por, pęczek natki pietruszki)
  • Sól i cukier po 1 czubatej łyżeczce
  • pieprz czarny w ziarenkach -15sztuk
  • ziele angielskie -10 kulek
  • liść laurowy-6-8 sztuk
  • dwa kapelusze suszonych podgrzybków
  • 1 cebula w łupinie lub podpieczona na suchej patelni
  • maggi do smaku
  • 250 g makaronu krajanka

Sposób przyrządzenia:

Nóżkę i porcje indycze myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 6 l) i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, pęczek pietruszki i grzybki. Rosół po zagotowaniu solimy, słodzimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 2 godziny.



Po tym czasie rosół przecedzamy, przyprawiamy jeszcze maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku według uznania.

Na talerze dajemy ugotowany makaron, marchewkę pokrojoną w plasterki i rosół.



Rosół drobiowy z makaronem gotowy!

Nasze rady:

Zupę gotujemy odkrytą. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do intensywnego wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.

Jeśli chcemy trochę uzupełnić wygotowany rosół zawsze dolewamy zimną wodę, aby nie stracił klarowności.

Z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu możemy upiec pasztet drobiowy lub tak jak my tym razem zrobić przepyszne krokiety.




poniedziałek, 17 marca 2025

Sernik Jajko Sadzone

Nasz sernik jest gotowany -prosty i smaczny, na szpinakowym spodzie, z brzoskwiniami zalanymi przezroczystą, krystaliczną galaretką. Ciasto bardzo łatwe do upieczenia, idealne na wielkanocny podwieczorek. Smakuje doskonale i prezentuje się niezwykle efektownie.

Składniki:

Biszkopt:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia

Masa serowa gotowana:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru po 40 g
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki krystaliczne

Sposób przygotowania:

Biszkopt szpinakowy. Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.



Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.



Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy kwadratowej o boku 24 cm lub prostokątnej 28x18 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 35 -40 min (do suchego patyczka).

Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie zawijamy blat w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowany blat biszkoptowy użyjemy do sernika. Nie trzeba będzie go nasączać ponieważ jest bardzo wilgotny.

Masa serowa gotowana. Potrzebny nam będzie garnek 3-4 l o grubym dnie. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.

Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je na małym ogniu. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.



Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.



Składamy ciasto. Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, po bokach folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie biszkopt i zalewamy go masą serową. Wyrównujemy masę. Osączone z płynu brzoskwinie lekko wduszamy w masę serową. Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki do stężenia.



Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko tężejącymi zalewamy sernik. Odstawiamy do lodówki.



Sernik Jajko Sadzone gotowy!

 

piątek, 14 marca 2025

Sernik gotowany Leśny Mech

Sernik gotowany o malinowym smaku, na szpinakowym biszkopcie to nasza propozycja na Wielkanoc. Ciasto szybkie i łatwe do upieczenia, wyjątkowo smaczne, orzeźwiające i lekkie. Doskonale się prezentuje na wiosennym, świątecznym stole.

Składniki:

Biszkopt:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia

Masa serowa gotowana:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru po 40 g (my użyłyśmy o smaku malinowym)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Biszkopt szpinakowy.

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.

Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.



Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).



Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przekrawamy go na dwa blaty. Z górnego blatu ścinamy górkę i kruszymy ją do miseczki. Posypiemy okruszkami wierzch ciasta. .Blaty zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowane blaty biszkoptowe użyjemy do sernika. Nie trzeba będzie ich nasączać ponieważ są bardzo wilgotne.

Masa serowa gotowana. 

Potrzebny nam będzie garnek 3-4 l o grubym dnie. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.

Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je na małym ogniu. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.



Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.

Składamy ciasto. 

Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, po bokach folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie pierwszy biszkopt i zalewamy go 2/3 masy serowej. Wyrównujemy masę, kładziemy drugi biszkopt , na który wylewamy resztę masy serowej. Posypujemy sernik okruszkami i wstawiamy do lodówki do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem na stół możemy ozdobić nasz Leśny Mech jajeczkami z cukru.



Sernik gotowany Leśny Mech gotowy!



 Nasza rada:

Proponujemy użyć do pieczenia biszkoptu szpinak baby świeży, ciasto będzie miało dużo ładniejszy, intensywny kolor. My niestety tym razem wykorzystałyśmy do ciasta szpinak mrożony. Biszkopt jest smaczny, ale nie tak ładny jak na przykład ten pieczony na świeżym szpinaku.