sobota, 5 kwietnia 2025

Pasztet z mięsa z rosołu

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcji rosołowej z indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.

Składniki:

  • 60 dkg ugotowanego mięsa z szyi i skrzydła indyka
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1/4 selera z rosołu
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki smalcu
  • keksówka 11x25 cm wysmarowana smalcem

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w zimnej wodzie, aby całkowicie rozmiękła.

Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler, czosnek) i rozmoczoną, lekko odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko w malakserze.



Do tak przygotowanej masy dajemy jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki.



 Przekładamy gotową masę do foremki . Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Kładziemy na wierzchu płatki smalcu.



Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.



Pasztet z mięsa z rosołu gotowy!

 

Babka cytrynowa lukrowana

 Pyszna i wilgotna babka piaskowa- cytrynowa na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 jajek rozmiar M
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny +kilka kropelek aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Keksówka 30×12 cm lub foremka babkowa 24 cm.

Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i napuszy się mocno. Do tak ubitych jajek wlewamy olej, sok z cytryny i aromat, wrzucamy skórkę startą z cytryny, krótko mieszamy do połączenia składników.



 Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tarta. 



Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (do suchego patyczka)

Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.

Robimy lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Jeśli z tych proporcji lukier wychodzi za gęsty dodajemy wody, za rzadki dosypujemy cukru pudru. Lukier ma się lać jak miód. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką.

Babka cytrynowa gotowa!



Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie cytrynowym aromatem.

 

piątek, 4 kwietnia 2025

Babka szpinakowa

Babka idealna na Wielkanoc -puszysta, wilgotna o limonkowym smaku i pięknym szmaragdowym kolorze.

Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • szczypta kurkumy
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru różanego (opcjonalnie)
  • Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Forma do babki z kominem 24 cm średnicy.

Szpinak lekko przesiekany, olej i skórkę z limonki rozdrabniamy blenderem dokładnie na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj.



Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z limonki i mleko. Krótko mieszamy całość do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy (tylko do połączenia składników).




 Przelewamy ciasto do formy dokładnie natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) 45-50 min (do suchego patyczka).

Kiedy tylko ciasto lekko przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.



Czekoladę wraz z mlekiem i szczyptą kurkumy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią babkę i posypujemy cukrem różanym.



Babka szpinakowa gotowa!

 

Sałatka ziemniaczana wielkanocna

Polecamy dzisiaj kolejną prostą i ekspresową sałatkę idealną na Wielkanoc.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • por- biała część 15 cm
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • puszka kukurydzy
  • pół pęczka natki pietruszki

sos do sałatki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.

Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski . Por kroimy w półplasterki (możemy go odrobinę posolić i wydusić w rękach lub przelać wrzątkiem), paprykę i ogórki w kostkę. Jajka również kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa i jajka dorzucamy do miski, w której mamy pokrojone ziemniaki. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką i wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka ziemniaczana wielkanocna gotowa!

 

czwartek, 3 kwietnia 2025

Sernik królewski

Sernik królewski to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. Z dodatkiem świeżych brzoskwiń smakuje jeszcze lepiej.

To idealne ciasto na święta , imieniny i do niedzielnej kawy. Można go upiec z wykorzystaniem twarogu mielonego (bardziej klasycznie) lub sera z wiaderka (bardziej nowocześnie). W obu wersjach smakuje doskonale.

Składniki:

kruchy spód:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego lub 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 120 gramów masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 4 brzoskwinie z syropu

Sposób wykonania:

Kruchy spód:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kakao, krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków. Większą dajemy do lodówki, mniejszą do zamrażarki.

W tym czasie brzoskwinie pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Piekarnik nastawiamy na 170 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po brzegach.

Masa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek i razem z białkami, które zostały z kruchego spodu ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok.

Do drugiej miski dajemy żółtka, cukier waniliowy i cukier. Ubijamy do połączenia cukru z żółtkami. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. Łączymy z masą żółtkową. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia, krótko ubijamy. Teraz dajemy do masy po2 łyżki sera i również krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby piana nie opadła.



Dno blaszki wylepiamy 3/4 ciasta kruchego z lodówki. Wylewamy na nie masę serową.



 Na masę serową dajemy brzoskwinie, a na wierzch trzemy na tarce 1/3 ciasta kruchego z zamrażarki. Gotowy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut.



Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Ciasto trzymamy jeszcze 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy do końca.

Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzony jest najsmaczniejszy.



Sernik królewski z brzoskwiniami gotowy!



 

środa, 2 kwietnia 2025

Sałatka z makaronem ryżowym

Prosta sałatka z makaronu orzo, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku i ananas. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Ma delikatny smak i wiosenny wygląd. Jest lżejsza, niż te zimowe z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
  • 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 5-6 plastrów ananasa z syropu
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 nieduży por (biała część)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy w cząstki. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski.



 Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Prosta sałatka z makaronu ryżowego i warzyw gotowa!

 

wtorek, 1 kwietnia 2025

Surówka z kapusty stożkowej

Wiosenna surówka z delikatnej kapusty stożkowej, marchewki, jabłka i pora okraszona dużą ilością natki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty stożkowej
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 por -biała część
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki

winegret:

  • 1/3 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich zielonych liści i szatkujemy drobno. Por kroimy w półplasterki. Przekładamy por i kapustę do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściły sok i zmiękły). Do tak przygotowanej kapusty i pora dodajemy obraną, startą na grubych oczkach marchew oraz jabłko (najlepiej razem ze skórką) również starte na grubych oczkach. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę.



Teraz robimy sos do surówki.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.



Prosta i smaczna surówka z kapusty stożkowej gotowa!

 

poniedziałek, 31 marca 2025

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli, przyprawiona dużą ilością majeranku suszonego, lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • czubata łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy umytą oraz osuszoną wątróbkę. Lekko ją solimy. Podsmażamy z obu stron na rumiano. Dodajemy do wątróbki cebulę. Dusimy wątróbkę z cebulą około 5-8 minut. Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz.



Wątróbka drobiowa duszona w cebuli gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.

 

niedziela, 30 marca 2025

Żur świąteczny na wędzonce

Czysty żur, bez ziemniaków, gotowany na wędzonych kościach z wkładką w postaci białej kiełbasy i jajka to tradycyjna zupa serwowana w naszym domu w każde święta wielkanocne odkąd pamiętamy. Taki żur gotowały nasze babcie i my staramy się pielęgnować tę tradycję. Żur jest wyśmienity, zaostrzający apetyt, idealny na start!

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 60 dkg kości wędzonych
  • 0,5 do 0,7 litra zakwasu
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 sztuki kiełbasy białej
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

Do dużego garnka (4-5) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę. Gotujemy wywar około godziny.

Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy do niego kiełbasę białą w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.

Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do zupy. Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Obieramy z kości mięso i dorzucamy do żuru. Pozostało przyprawić żur solą, pieprzem i cukrem. Możemy gotową zupę wlać do talerzy i położyć na wierzchu połówkę ugotowanego jajka.

Żur świąteczny na wędzonce gotowy!


Nasze rady:

Podstawą dobrego żuru jest oczywiście wysokiej jakości zakwas, dlatego kupujmy zakwas z mąki razowej żytniej typ 2000, im grubszy przemiał, tym kwaśniejszy żur.

Żur to kwaśna zupa, dlatego powinno się złamać jej kwaśny smak odrobiną cukru i dającą słodycz marchewką.

Możemy też dodać odrobinę maggi dla uzyskania lepszego smaku zupy.

 

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W różnych regionach Polski nazywana inaczej. W Wielkopolsce babcie i mamy mówiły galart. Nasza babcia pochodząca z Sandomierza nazywała galaretę studzianiną. My znamy jeszcze inną nazwę galarety, czyli zimne nóżki lub najsłynniejszą przekąskę w barach PRL-u – meduzę z lornetą. Jeszcze nie tak dawno domowe imprezy nie obywały się bez galarety wieprzowej. Obowiązkowo podawano do niej ocet, którym należało polać galaretę i dzięki temu zabiegowi nadać jej wyrazistego smaku. My lubimy podać galart na wielkanocny stół. Czasami jest to galart drobiowy a czasem wieprzowy, często przyozdobiony jajkiem i skropiony sokiem z cytryny. Świetna przystawka na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 nóżka wieprzowa (1/2 kg)
  • 1 golonka wieprzowa (1 kg)
  • 1 seler-korzeń
  • 3-4 marchewki
  • 1 por -zielona część
  • 1 obrana cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5-6 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • mała puszka groszku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

Nóżkę i golonkę dokładnie myjemy i jeśli jest potrzeba opalamy, aby pozbyć się resztek szczeciny. Skórę golonki nacinamy w kilku miejscach, aby szybciej się gotowała i przeszła smakami.



Przekładamy do garnka. Na mięsie układamy obrane i przekrojone na pół warzywa. Zalewamy całość wodą, która musi tylko przykryć warzywa. 



Wstawiamy garnek na ogień. Dorzucamy przyprawy prócz soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimalnego – wolne gotowanie daje gwarancję, że galareta będzie klarowna. Wywar ma tylko mrugać jak rosół. Zdejmujemy szumowiny i solimy do smaku. Na razie dajemy jedną płaską łyżkę soli.



Gotujemy galaretę 3 - 3,5 godzin. Dwie marchewki wyjmujemy wcześniej, aby się nie rozgotowały, ale były miękkie. Mięso ma się rozpadać a płyn musi się mocno zredukować, żeby galareta się ścięła doskonale.



Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Mięso z golonki i nóżki razem ze skórą rozdrabniamy. Marchew kroimy w plasterki. Groszek odcedzamy z płynu. Do odcedzonego wywaru dajemy zmiażdżony czosnek, dodajemy również sól jeśli jest taka potrzeba. Wywar ma być wyraźnie słony, będzie smaczniejszy.



Na dno pojemniczków, na przykład bulionówek 0,3 ml przekładamy marchew i groszek. Na nich układamy mięso i zalewamy całość wywarem. Bulionówki przekładamy do lodówki, aby galareta stężała. Z tej ilości wywaru i mięsa wyszło nam 8 bulionówek galarety.



Galareta wieprzowa gotowa!

 

piątek, 28 marca 2025

Babka serowa wielkanocna

Bardzo wilgotna, puszysta i mocno waniliowa babka, która długo utrzymuje świeżość dzięki dodaniu do niej aksamitnego serka śmietankowego. Nasza ulubiona babka świąteczna.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 400 g serka waniliowego
  • 300 g mąki typ 550 lub tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju bezwonnego np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub pomarańczowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Foremka o średnicy 24 cm , wysoka 8 cm .

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i rozbijamy mikserem. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier wanilinowy w trzech etapach. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa zrobi się puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość , około 10 minut. Delikatnie, pomału wlewamy olej i na koniec olejek zapachowy oraz serek waniliowy. Miksujemy krótko, na wolnych obrotach aż składniki się połączą.


Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie, na małych obrotach miksera łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, gęste i lejące.


 Formę do pieczenia smarujemy obficie i dokładnie masłem, oprószamy bułką tartą. Przelewamy masę do formy.
Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 45- 50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.



Puszysta babka serowa wielkanocna gotowa!




Nasze rady:


Do ciasta możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oleju ryżowego, czyli takiego, który nie posiada intensywnego smaku zmieniającego smak ciasta.

W babce serowej na oleju najlepiej sprawdzi się połączenie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną. Dodatek tej drugiej sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste.

Można użyć sera twarogowego zmielonego, ale my lubimy serek homogenizowany, dzięki któremu babka jest niezwykle delikatna i puszysta.

 

środa, 26 marca 2025

Nóżki z kurczaka pieczone w piekarniku

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w piekarniku. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na szybki obiad.

Składniki:

    3 nóżki z kurczaka

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1 łyżeczka soli

    2 łyżeczki przyprawy gyros

    1 łyżeczka pieprzu ziołowego

    1 łyżka majeranku

    1/3 szklanki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Nóżki dokładnie myjemy, osuszamy, następie przecinamy na dwie części i nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami. Tak zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego co najmniej na godzinę do lodówki.




Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy nóżki pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze do 40 minut w piekarniku, aż się przyrumieni. Podajemy nóżki z ulubionymi dodatkami.



    Nóżki z kurczaka pieczone w piekarniku gotowe!

Sałatka wiosenna ziemniaczana

Prosta i smaczna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, jajkiem i ogórkiem kiszonym w wyrazistym sosie majonezowo -musztardowym zrobiona w kilka chwil.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju np. słonecznikowego
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy je w kostkę niezbyt drobną.



Jajka i ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę. Rzodkiewki w półplasterki. Przekładamy pokrojone warzywa do miski i przyprawiamy solą, pieprzem. Łączymy warzywa z olejem, majonezem i musztardą. Sałatkę mieszamy i wkładamy na pół godziny do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.



Szybka sałatka wiosenna ziemniaczana gotowa!