Składniki:
- 250 g filetów śledzia w oleju a la Matjas
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego+ olej z filetów
- garść żurawiny suszonej
- łyżka soku z cytryny
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chilli
- cukier
- sól i pieprz grubo mielony
Sposób przygotowania:
Śledzie z żurawiną przygotujmy dzień przed wigilią, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, wykorzystajmy też olej z zalewy śledziowej. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i łyżeczką cukru. Kroimy drobniutko papryczkę pozbawioną nasion. Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. W samą wigilię wykładamy śledzie na półmisek.
Śledzie z żurawiną przygotujmy dzień przed wigilią, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, wykorzystajmy też olej z zalewy śledziowej. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i łyżeczką cukru. Kroimy drobniutko papryczkę pozbawioną nasion. Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. W samą wigilię wykładamy śledzie na półmisek.
Do śledzia podajemy ziemniaki w mundurkach.
Śledź z żurawiną, z ziemniakami w mundurkach gotowy!
Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać więcej, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz