sobota, 6 grudnia 2025

Śledź z żurawiną w cytrynowej zalewie


Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Danie kiedyś w naszym domu często podawane w poście. Do śledzia świetnie pasują ziemniaki w mundurkach. Żurawina dodaje słodyczy i wzbogaca smak śledzia. Danie jest wyborne. My dodamy do śledzi sok z cytryny, który złagodzi intensywny smak ryby i nada jej zupełnie nowego sznytu. Polubią go nie tylko smakosze śledzi.

Składniki:

  • 500 g filetów śledzia w oleju a la Matjas
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + olej z filetów
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 3 łyżki soku z cytryny+ kilka plasterków cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz grubo mielony

Sposób wykonania:

Śledzie z żurawiną przygotujmy dzień wcześniej, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc.

 Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, wykorzystajmy też olej z zalewy śledziowej. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i płaską łyżeczką cukru.



 Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie, kilka plasterków cytryny oraz żurawinę. Śledzia z żurawiną i cebulą w cytrynowej zalewie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.

Do śledzia możemy podać ziemniaki w mundurkach lub serwować jako sałatkę do kolacji.

Śledź z żurawiną w cytrynowej zalewie gotowy!



Nasze rady: 

Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać więcej, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo.

 Cytrynę należy przed użyciem wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz