środa, 24 grudnia 2025

Barszcz czerwony do uszek lub pierożków


Szybki barszczyk idealny do małych pierożków z mięsem to specjalność naszej babci Kseni. Barszczyk prosty do ugotowania. Pierożki możemy ulepić wcześniej, większą ilość i zamrażać. Po odmrożeniu i ugotowaniu są tak smaczne jak świeżo lepione.

Składniki:

  • 2 uda z kurczaka
  • 4 średnie buraki
  • 1 duża marchew
  • 1 mały seler
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 grzybki suszone
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
  • 3-4 łyżki koncentratu buraczanego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób wykonania:

Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy. W trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy seler, marchewkę i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać.



Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka (użyjemy je do pierożków) i dokładamy buraczki (obrane i w przekrojone na połówki) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki, trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny lub ocet, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat buraczany. Przecedzamy przez sito. Nie gotujemy go już tylko podgrzewamy, aby nie stracił intensywnego koloru.



Barszcz czerwony do uszek lub pierożków gotowy!

Dokładny przepis na pierożki z mięsem do barszczu, które można zamrażać:

 https://rajchelewa.blogspot.com/2024/10/pierozki-z-miesem-do-zamrozenia.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz