W naszym rodzinnym domu babcia Ksenia zawsze robiła torcik waflowy na Boże Narodzenie. Nazywała go po prostu andrut lub „piszinger”. Kremy dawała do niego różne. Najsmaczniejszy był oczywiście z kremem czekoladowym. Nasz andrut z kremem truflowym jest równie smaczny i bardzo prosty do zrobienia. Dzieci na pewno pokochają ten andrut.
Składniki:
- wafle -5 szt. (28x28)
- masło - 200 g
- masa kajmakowa- 400 g
- biała czekolada - 150 g
- orzeszki ziemne - 50 g
- mleko - 20 ml
Sposób wykonania:
Masło i masa kajmakowa powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło dajemy do misy miksera i rozbijamy na puch. Dokładamy do niego w trzech partiach masę kajmakową. Łączmy mikserem na najniższych obrotach krótko. Masa jest luźna.
Wafle przekrawamy na pół (jeśli chcemy, aby andrut był wysoki). Układamy pierwszy wafel na deseczce do krojeni i smarujemy go czubatą łyżką kremu. Nakładamy następny wafel i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.
Ostatni wafel ma być suchy. Kładziemy na niego kolejną deseczkę. Przyciskamy ciężkim przedmiotem (ale bez przesady) i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Białą czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią nasz andrut. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Andrut z pysznym kremem kajmakowym gotowy!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz