Szare kluski ciepane, czyli rzucane na wodę to bardzo proste danie pochodzące z Wielkopolski. Najczęściej podawane są z zasmażaną kapustą kiszoną, ale można też do nich podać kawał mięsa w sosie lub okrasić boczkiem wędzonym z cebulką i do popicia zaserwować maślankę lub kefir. Z wszystkimi wymienionymi dodatkami są smaczne. Dawniej było to wiejskie jedzenie, dzisiaj podaje się je w dobrych restauracjach jako regionalny przysmak.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki (mniej więcej)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu lub oleju
Ziemniaki trzemy na tarce tak jak na placki ziemniaczane - na najdrobniejszych oczkach. Mocno odciskamy z płynu na sicie lub gazie. Odciśnięty płyn zachowujemy, czekamy, aż
na dnie osadzi się skrobia. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do
startych ziemniaków, płyn wylewamy. Ziemniaki mieszamy z jajkiem,
mąką, skrobią i szczyptą soli. W zależności od rodzaju
ziemniaków czasami konieczne jest dodanie większej ilości mąki.
Dlatego warto zawsze ugotować kilka próbnych klusek, aby sprawdzić,
czy nie rozlatują się w czasie gotowania.
Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku z deseczki. Ciasto wykładamy na deseczkę zwilżoną wodą i za pomocą łyżki lub noża, maczanego od czasu do czasu we wrzątku zrzucamy je (po poznańsku ciepiemy) małymi porcjami do wody.
Gotujemy kluchy kilka minut na małym ogniu (czas gotowania zależy
od wielkości klusek i rodzaju
ziemniaków, dlatego należy po
prostu sprawdzić czy są już gotowe).
Na dużej, głębokiej
patelni wytapiamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę. Całość
smażymy
przez chwilę do zrumienienia.
Gotowe kluski odcedzamy, wrzucamy
na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem.
W Wielkopolsce obowiązkowym dodatkiem do szarych kluch jest kapusta kiszona zasmażana. Oto nasza propozycja:
Szare kluchy to prawdziwie wiejskie jedzenie-proste, z tanich składników, szybko przyrządzane, a jakie smaczne. Pamiętamy z dzieciństwa takie wiejskie delicje. Są to niezapomniane smaki z kuchni naszych babć i mam. Warto je odtwarzać czasami, aby nie odeszły w niepamięć.







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz