środa, 5 listopada 2025

Kopiec kreta

Proponujemy ulubione ciasto dzieci, mocno kakaowe, przełożone delikatnym kremem i bananami. Nasz kopiec kreta jest nieduży, taki w sam raz na podwieczorek. Oprócz bananów dodamy do niego wiśnie, które przełamią słodycz kremówki i banana. Możemy oczywiście zamiast wiśni dać do kopca maliny, kiwi albo ananasa. Możliwości są nieograniczone. Jeśli chcemy zrobić większy kopiec możemy po prostu podwoić składniki i upiec ciasto w tortownicy 24 cm średnicy. Ciasto jest bardzo proste do upieczenia i zawsze się udaje. Poradzi sobie z nim nawet nowicjusz.

Składniki:

ciasto-

  • 1 banan
  • 2 jajka M
  • 30 dkg masła
  • 40 g cukru
  • 20 g kakao
  • 80 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

krem-

  • 330 ml kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • kilka kropelek aromatu pomarańczowego
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki wiśni drylowanych z kompotu

Sposób wykonania:

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Miseczkę (u nas szklana) o średnicy 18 cm i pojemności 0,75 l wyściełamy folią spożywczą.

Ciasto:

Masło roztapiamy i studzimy. Banana blendujemy na gładką masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę odważamy i przesiewamy do miski.

Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy całość na gładką, puszystą masę. Następnie wlewamy masło i papkę bananową. Krótko mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach sypkie składniki. Również krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasto jest dosyć gęste, dlatego dajemy odrobinę sodki, która dźwignie je w pierwszym etapie pieczenia.



Przekładamy ciasto do tortownicy. Stukamy 2-3 razy foremką o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Spód odkładamy. Górę kruszymy w rękach do miseczki.



Krem:

Kremówka i mascarpone muszą być doskonale schłodzone. Przekładamy je do misy miksera, dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat pomarańczowy i 2 łyżki pokruszonego ciasta. Mieszamy całość łyżką.

Składamy kopiec:

Na dno miski wyłożonej folią dajemy 2 czubate łyżki kremu. Układamy na nim połowę pokrojonego na plasterki banana.


 Przykrywamy kremem i układamy resztę banana. Teraz dajemy krem, osączone z płynu wiśnie. Przykrywamy je resztą kremu i układamy na końcu spód ciasta.


Owijamy miskę folią. Odkładamy ciasto na 2-3 godziny do lodówki.


Na koniec przekładamy ciasto na talerz, zdejmujemy ostrożnie miskę i folię. Obklejamy kopiec pokruszoną górą ciasta.


 Kopiec kreta gotowy!

2 komentarze:

  1. O matko, Wałeczku, w takim kopcu to sama bym się chętnie zakopała! Rewelacja! I wyjątkowo "wyględny", można zaszpanować przed Teściową. Zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! Ha! Dziękuję. Ja zaszpanowałam przed wnukami w niedzielę i za tydzień robię powtórkę, tak smakował:)

      Usuń